Coaliția Cod Electoral Acum! solicită reconstituirea Comisiei speciale privind legislația electorala

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider
Coaliția Cod Electoral Acum! lansează un nou apel catre noul Parlament si partidele parlamentare privind reconstituirea Comisiei speciale privind legislație electorală
 
Principala solicitare este demararea imediata a elaborarii unui Cod Electoral unic care sa unifice practica și regulile electorale indiferent de tipul de scrutin, dar și alte teme majore pe care le consideram importante, anunță politologul George Jiglău, președintele Centrului pentru Studiul Democratiei Cluj.

”Către:
Președinții celor două Camere ale Parlamentului
Liderii partidelor politice parlamentare


Spre știință:
Președintele României
Președintele Autorității Electorale Permanente

Apel pentru Cod Electoral Acum!

Coaliția Cod Electoral Acum!, o platformă a societății civile, solicită noului Parlament să reînființeze Comisia specială pentru legile electorale, un instrument necesar pentru consolidarea cadrului legislativ cu privire la alegeri în România.

Modificarea legislației electorale a început în anul 2015. Deși a adus unele progrese cu privire la înființarea și funcționarea partidelor politice, nu au fost duse la bun sfârșit reformele necesare pentru avea alegeri corecte, cu acces facil pentru toți cetățenii la exercitarea dreptului de vot, echitate pentru toți competitorii electorali, și un algoritm de distribuire a mandatelor care să crească legitimitatea aleșilor.

Următoarele alegeri vor avea loc în 2024, ceea ce oferă o fereastră de oportunitate unică, pentru unificarea și corectarea ansamblului legislației electorale. Acest demers poate și trebuie finalizat până la sfârșitul lui aprilie 2023. Doar astfel organizarea celor patru scrutine din 2024 se va putea face după un set coerent de reguli, asigurând exercitarea egală a dreptului de vot pentru toți cetățenii, transparență și corectitudine, și contribuind astfel la construirea unui climat de încredere propice unei participări sporite a cetățenilor. Pentru încadrarea în acest termen și pentru o dezbatere cât mai largă și profundă, procesul trebuie sa înceapă  din aceasta sesiune parlamentara

În acest context, Coaliția Cod Electoral Acum! solicită adoptarea prin lege a unui Cod Electoral unificat, care să includă regulile de organizare și desfășurare a tuturor scrutinelor din România (alegeri pentru diverse funcții și referendumuri). Astfel, prin reguli comune clar definite, va fi asigurată predictibilitatea și transparența procesului electoral. Codul Electoral unificat va înlocui legile electorale în vigoare, specifice pentru fiecare tip de alegeri.

Primul pas pentru realizarea acestui obiectiv trebuie să fie stabilirea imediată, de către Comisia de specialitate, a unui calendar al activității și distribuirea responsabilităților, cu participarea entităților extraparlamentare interesate.

Codul Electoral va trebui să contribuie la atingerea unor obiective specifice pentru continuarea și finalizarea reformei electorale, între care nu ar trebui să lipsească:

– Eliminarea barierelor în calea unei competiții libere, pornind de la pragul electoral și semnăturile de susținere.

– Creșterea transparenței și echității în ce privește finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale: scăderea și distribuirea mai echitabilă a subvențiilor; revizuirea restricțiilor privind comunicarea în campania electorală; creșterea transparenței privind cheltuielile competitorilor electorali.

– Introducerea unor mecanisme de atribuire a mandatelor care să crească legitimitatea aleșilor și să întărească legătura între aleși și alegători: alegeri în două tururi pentru toate alegerile uninominale; listă deschisă pentru alegerile cu vot pe listă de partid.

– Implementarea și extinderea unor metode alternative de vot sigure și eficiente, care să asigure exercitarea dreptului de vot pentru toți cetățenii, indiferent unde se află.

– Elaborarea unor mecanisme de reprezentare și participare echitabilă la alegeri a cetățenilor români din străinătate.

– Consolidarea capacității, integrității și transparenței Autorității Electorale Permanente (AEP) și Corpului Experților Electorali, instituții cheie ale sistemului electoral.

Coaliția Cod Electoral Acum! își arată întreaga disponibilitate pentru a colabora cu Comisia specială și ceilalți actori implicați, în speranța că întregul proces electoral va deveni unul transparent și incluziv.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați Secretarul General al Coaliției: Mircea Kivu, codelectoralacum@gmail.com, telefon 0744351182

Apelul Cod Electoral Acum! este susținut în momentul demarării inițiativei de următorii semnatari, formațiuni civice și cetățeni:

#activAG Piteşti
Aradul Civic
Asociația AMPER
Asociația E-Civis
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki – APADOR-CH
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just
Centrul pentru Inovare Publică
Centrul pentru Resurse Civice
Centrul pentru Studiul Democrației
Corupția Ucide
Expert Forum
Funky Citizens
Geeks for Democracy
Inițiativa România
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei
Mureșul Civic
Oradea Civică 2017
Romanian Quantitative Studies Association
Societatea Studențească de Științe Politice
Andrei Tiut, politolog
Maria Krause, expert electoral
Mircea Kivu, sociolog
Sanda Foamete, observator independent la vot

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *