Vasile Dîncu, PSD: Guvernul Cîţu începe guvernarea anti-socială, iar USR – PLUS renunţă la prima promisiune majoră

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Politica nationala Slider

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD Vasile Dîncu consideră că Guvernul Cîţu începe guvernarea anti-socială, iar USR – PLUS renunţă la prima promisiune majoră, respectiv cea referitoare la venitul minim de incluziune (VMI), prevăzut a fi acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul combaterii sărăciei şi excluziunii sociale, care a fost amânată pentru 2022, conform News.ro

”Azi, 30 decembrie 2020, noul guvern de centru-dreapta îşi începe guvernarea împotriva românilor prin Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene. Toate asigurările pe care partidele aflate acum la guvernare le-au dat românilor, în campania electorală, potrivit cărora populaţia nu va suferi suplimentar din această criză au fost doar vorbe goale. Am mai auzit în campanie că măsurile economice au dus la recuperarea rapidă a pierderilor şi că economia este pornită pe drumul cel bun, însă această ordonanţă de urgenţă este încă o dovadă că guvernul PNL reloaded este incapabil să gestioneze măsurile necesare pentru a limita măcar pierderile economice”, afirmă Vasile Dîncu.

El acuză că pentru actuala coaliţie de guvernare aplicarea unor legi a devenit facultativă, dând ca exemplu faptul că aplicarea Legii 153/2017, a salarizării,  este din nou amânată, astfel prorogarea indexării conservă actualele dezechilibre din sistem până la un termen nedefinit (pentru unii salariile au crescut la nivelul anului 2022, iar alţii ar fi trebuit să beneficieze acum de creşteri anuale conform legii salarizării, existând discrepanţe majore pe acelaşi post, între diferite ministere).

 

”De asemenea, creşterea salariului minim trebuia să producă o creştere procentuală a salarizării celorlalte categorii,  dar plafonarea impusă prin OUG va produce o distorsiune în ierarhia stabilită şi intens dezbătută pe parcursul adoptării legii salarizării. Era normal să existe o creştere sustenabilă  a salariilor, cel puţin cu rata inflaţiei, şi nu să fie blocată această indexare, efectul fiind cert acela de reducere a puterii de cumpărare a populaţiei. Este inexplicabilă – ori explicabilă doar prin tendinţa de a lăsa uşi deschise pentru corupţia de partid – prorogarea termenului pentru integrarea la ANAF a caselor de marcat până în 2022, vinovat principal fiind în acest caz Guvernul Orban care nu şi-a creat infrastructura de preluare a datelor. După ce tot sectorul economic este pregătit şi dotat cu aceste case de marcat capabile să transmită registrul fiscal, dreapta a avut mai mult de 1 an la dispoziţie şi nu a făcut nimic pentru a digitaliza ANAF. Chiar dacă în programul de guvernare acest aspect a fost clar prevăzut, acum coaliţia s-a răzgândit.  Cine mai poate să creadă că guvernul doreşte cu tot dinadinsul să îmbunătăţească gradul de colectare dacă acesta acţionează exact în sens invers?”, afirmă liderul PSD.

El califică Guvernarea Cîţu drept o guvernare a excepţiilor de la regulă, lucru care  se vede încă o dată prin faptul că se îngheaţă, la nivelul anului 2020, salariile, soldele pentru militari, indemnizaţiile, sporurile, compensaţiile, cu unele excepţii: compensaţiile acordate pentru dreptul de hrană la unele categorii de angajaţi din MAPN , MAI , SRI , STS, categorii  pentru care aceste drepturi vor fi indexate (aceştia reprezentând peste 80 % din personalul plătit din fonduri publice). Pentru o serie de categorii de beneficiari ai pensiei de serviciu actualizarea acesteia cu rata medie anuală a inflaţiei a fost blocată, dar şi de data aceasta au ”scăpat” de această măsură magistraţii ale căror pensii speciale vor fi actualizate conform legii, remarcă Vasile Dîncu.

La fel, indemnizaţia de vacanţă, care trebuia să intre în vigoare conform legii salarizării începând cu 01.01.2021, a fost amânată cu un an, până la 01.01.2022, rămânând în vigoare voucherele de vacanţă.

Măsurile anti-sociale nu se opresc aici, deoarece, pe lângă faptul că prin OUG se  blochează creşterea salariilor personalului din învăţământ, s-a intervenit şi pe legea învăţământului, amânând unele avantaje create de PSD cum ar fi cupoanele sociale care veneau să sprijine educaţia timpurie şi erau acordate în scop educaţional, în funcţie de veniturile familiei, pentru cei cu copii la creşe şi grădiniţe; şi acordarea acestora a fost amânată până în 2022, acum, când românii au mai mult ca niciodată nevoie de ele, subliiază Vasile Dîncu.

În opinia sa, cea mai gravă măsură, în condiţiile severei crize economice din acest moment, este aceea că venitul minim de incluziune (VMI), prevăzut a fi acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul combaterii sărăciei şi excluziunii sociale, a fost amânat pentru 2022, afirmând că măsura a făcut parte dintre cele patruzeci de promisiuni de campanie ale USR – PLUS, fiind promisiunea cu numărul 34. 

”Cu adevărat, această lege este necesară deoarece permite beneficiarilor să muncească având forme legale, ea scoate la lumină o parte din munca la negru şi centralizează statistic, dar şi ca decizie instituţională, o parte din asistenţa socială pentru cei defavorizaţi şi simplifică procedural acordarea de sprijin săracilor. Argumentarea politică a necesităţii acestei legi era, în programul USR – PLUS, că ”vechii politicieni nu doresc schimbarea sistemului care îi ţine pe oameni în sărăcie şi dependenţi de ei, contra voturi”. Amânarea cu doi ani a venitului minim de incluziune să însemne oare că ideea de schimbare a vechii clase politice nu mai este un obiectiv politic pentru USR – PLUS? Că acesta a fost doar un obiectiv de persuasiune electorală?”, întreabă preşedintele Consiliului Naţional al PSD.

Concluzia sa este: ”Dacă la fiecare şedinţă a guvernului Cîţu va dispărea câte o pagină din promisiunile electorale ale USR – PLUS, în total acestea au fost doar 40, să însemne că proiectul marii resetări politice a unei părţi din arcul guvernamental se va pulveriza în 40 de săptămâni? Deocamdată putem vedea că, încă din prima şedinţă, Guvernul Cîţu guvernează anti-social, în defavoarea românilor, iar USR – PLUS renunţă la prima promisiune majoră”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *