Președintele Iohannis a încuviințat urmărirea penală a lui Tăriceanu, acuzat de DNA că ar fi luat mită când era premier

Politica nationala

Cererea de încuviinţare pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu a fost încuviinţată, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis, anunţă Administraţia Prezidenţială, scrie MEDIAFAX.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis miercuri, ministrului justiţiei, Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a lui Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008.

Tăriceanu e suspect de infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie, respectiv luare de mită.

Preşedinţia informează că şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.

DNA i-a cerut, luni, șeful statului Klaus Iohannis să încuviinţeze urmărirea penală pentru fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. Acesta este acuzat că în perioada 2007-2008 ar fi primit de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanţă.

„În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Preşedintelui României pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, la data faptelor având funcţia de prim ministru, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, potrivit comunicatului DNA, citat de Mediafax.

În calitate de premier, Tăriceanu şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei.

„Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, se mai precizează în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *