Vasile Dâncu: „Hora Unirii este lipsită de substanță și sens de aproape două decenii”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Senatorul clujean Vasile Dâncu a transmis un mesaj cu ocazia aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor din 24 ianuarie 1859, pe pagina sa de Facebook.

Sociologul susține că „Hora UNirii a devenit lipsită de substanță și sens de aproape două decenii”.

„Începem să nu mai recunoastem decât o înfățișare a politicii: cea a urii și razboiului continuu. Conflictul generat de orgolii, de emoție sau poate de lipsa proiectelor pozitive. Uneori intră in hora politicii razboinice oameni normali sau inocenți, dar trebuie să plece sau să se adapteze. Hora unirii este lipsită de substanță și sens, de mai bine de două decenii. A ramas doar ritual sau gest mecanic pentru cei mai multi dintre trăitorii in cercul politicii .

Solidaritatea noastră poate apărea cel mai frecvent doar din unirea în emoție negativă și respingerea adversarului. Ca și cum adversarul politic ar veni de pe o altă planetă sau ar fi vreun năvălitor din zări indepărtate pe pașnicul nostru meleag, mobilizăm o energie demnă de cauze mai nobile în acest război al sfârșitului lumii noastre.

De ce nu putem face autostrăzi, de ce nu se acumulează nimic, nu absorbim fonduri europene, de ce ne pleacă medicii? Simplu, nimeni nu mai acceptă că este nevoie de echipe, de impărtirea cu ceilalti, de efort comun sau de acceptarea unui rol, dar nu neapărat cel de conducator.

Tot mai fascinaţi de vulgaritatea politicii, ne-am pierdut capacitatea de a admira sau de a crede în cineva, în ceva, fie om, fie idee, fie valoare.

Ce o să le spunem copiilor de 24 ianuarie fără a roși? Că suntem câteva milioane de insule care nu pot forma nici măcar un arhipelag …

La multi ani, Românie încă neunită!”, e mesajul transmis de senatorul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *