Premierul italian Giuseppe Conte își anunță astăzi demisia

Politica externa

În curând, Italia va fi condusă spre cel de-al 132-lea guvern federal în ultimii aproximativ 160 de ani, după ce premierul Giuseppe Conte – care a condus a treia cea mare economie a Europei prin cea mai recentă criză a datoriilor, punând Italia pe orbita unei cooperări mai strânse cu China – pare să piardă teren.

În ciuda faptului că a supravieţuit cu greu unui vot de neîncredere, termenul liderului italian în vârstă de 56 de ani în funcţia de premier şi lider al consiliului de miniştri al Italiei se apropie de sfârşit.

Conform unei declaraţii guvernamentale, Conte va demisiona săptămâna viitoare pentru a evita o înfrângere în Senat, în timp ce manevrează încercând să revină cu un nou guvern, potrivit Epoch Times.

Marţi, Conte este aşteptat să prezideze o reuniune a cabinetului la ora 09:00, după care se va îndrepta spre biroul preşedintelui Sergio Mattarella, unde îşi va depune demisia.

Oferindu-şi demisia preventiv lui Mattarella, care supraveghează formarea coaliţiilor de guvernământ, lui Conte i se va cere, probabil, să încerce să formeze un nou guvern, potrivit oficialilor care au dat declaraţii în condiţii de anonimat.

Mişcarea Cinque Stelle, cea mai mare forţă din actualul parlament, împreună cu alţi parlamentari, încearcă să declanşeze votul în Senatul italian la sfârşitul acestei săptămâni.

Manevra politică a lui Conte se bazează pe sondajele de opinie care arată că în cazul unor noi alegeri, Cinque Stelle ar pierde cel mai mult – pentru acest lucru fiind necesare premizele ca guvernul să se prăbuşească şi preşedintele Mattarella să decidă că alegerile anticipate sunt inevitabile.

La începutul acestei luni, Conte şi-a pierdut majoritatea guvernamentală în Senatul Italiei, în urma retragerii bruşte a sprijinului de către Matteo Renzi.

Prăbuşirea guvernului italian de stânga arată că provocările politice ale Europei din ultimii ani, inclusiv fragmentarea peisajului politic şi ascensiunea partidelor anti-establishment, nu au dispărut.

Analiştii care au vorbit cu Bloomberg au insistat asupra faptului că presiunea lui Conte pentru un „guvern de unitate” este cea mai bună opţiune a sa.

Pe de altă parte, Conte ar putea încerca să creeze o nouă coaliţie centristă, care să includă politicieni de centru-dreapta, inclusiv parlamentari neafiliaţi şi pe fostul premier Silvio Berlusconi, care conduce Forza Italia, de centru-dreapta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *