Emil Boc: „Clujul nu va intra în carantină, iar elevii vor merge în continuare la școală”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Primarul Clujului Emil Boc le-a dat asigurări clujenilor în cadrul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca, din 24 martie 2021, că nu vom intra în carantină, chiar dacă rata de infectare a depășit 6 pe municipiu, dar această afirmația „nu este valabilă pentru totdeauna”.

„Fără un efort global, între halate albe (personal medical), administrație și cetățeni, nu vom reuși să ținem sub control această situație. Vă pot spune că, următoarele două luni vor fi decisive. Toate analizele interne și internaționale arată faptul că în condițile unei vaccinări masive și a respectări regulilor fundamentale, sunt șanse ca după 1 iunie să fi depășit vârful pandemiei, și să intrăm pe o pantă descrescătoare sigură”, a declarat Boc.

Acesta a făcut un apel la respectarea cu sfințenie a deciziilor autorităților și a medicilor.

„Fac apel la clujeni, pentru a rămâne la fel de consecvenți în respectarea regulilor. De asemenea, vom intensifica controalele în vederea respectări acestor reguli de către cei care nu le respectă. Fiind posibil să apară și de la nivel național câteva reglementări punctuale cu privire la locurile aglomerate, pe care și noi le vom implementa și vom urmări respectarea lor. Cred că mai mult ca niciodată, este valabil să ne întrebăm nu ce face statul pentru noi, și ce putem face noi pentru stat.

Ce putem face noi este simplu, să respectăm regulile cunoscute, să evităm aglomerațile, să evităm deplasările care nu sunt necesare, să susținem vaccinarea prin toate mijloacele și atunci și locrurile noastre de muncă vor fi salvate, și sănătatea noastră va fi mai bună. Din nefericire se constată cazuri grave la persoane tinere, astfel încât avem o situație delicată în unele zone de terapie intesivă. Spitalele fac un efort în fiecare secundă de a preveni cazurile de terapie intensivă, prin utilizarea oxigenului, astfel doar în cazuri extreme să ajungem acolo”, a precizat edilul Clujului.

„Tot ecosistemul medical din județul Cluj este în stare de alertă maximă pentru salvarea viețiilor cetățeniilor. De aceea, mulțumesc Direcție de Sănătate Publică (DSP) împreună cu instituția prefecturi, care coordonează la nivel central acest ecosistem, și până acum am reușit să ținem sub control această situație. Dar mă bucur că interesul pentru vaccinare este foarte crescut, Clujul fiind pe locul doi pe țară după București, în privința numărului de cetațeni care sunt pe lista de așteptare, peste 70 de mii. Acest lucru arată un grad de conștiință civică la Cluj, atât spre vaccinare cât și pentru respectarea regulilor impuse de autorități„, a mai precizat primarul Clujului.

Pe final, acesta a îndemnat autoritățiile publice să respecte mai bine aceste măsuri de de prevenire a transmiteri boli, a mai afirmat.

„Fac apel la toate instituțiile publice să respecte prevederile legale, cu privie la munca la domiciliu și intervalele orare de sosire la serviciu. Cel puțin pe trei grupe 7-8-9 sau 8-9-10. De asemenea fac apel și la restaurante, să respecte cu strictețe aceste prevederi, să nu auzim de petreceri sau de alte activități care sunt în afara legi.

Dacă ne uităm la Italia, putem vedea cum a luat “taurul de coarne”, propunându-și o vaccinare masivă generalizată, implicând un corp medial fără precedent ca număr. Introducând nu numai asistenții medicali pe care îi avem și noi, dar au introdus medici de familie, farmaciști, cabinetele stomatologice, adică orice halat alb care poate oferi un spijin medial în acest proces de vaccinare. Sunt convins că și România, va urma acești pași de a utiliza toată infrastructura medicală publică și privată, astfel încât vaccinarea să se facă într-un mod cât mai repede, având în vedere că Uniunea Europeană (UE) a cumpărat și ne distribuie gratuit aceste vaccinuri”, a sustinut Boc.

Sedinta de CL poate fi vazuta AICI.

Andrei Goia, student an I, UBB Cluj, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, catedra de Jurnalism.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *