Programul de Paștele Ortodox anunțat de premierul Florin Cîțu este mai puțin restrictiv decât cel Catolic

Politica nationala Slider

Premierul Florin Cîțu a anunțat, joi, pe contul său de Facebook, modificările pe care Guvernul dorește să le facă de Paștele Ortodox (2 și 3 mai 2021- n.r.), dar și de 1 Mai.

El a spus că va propune CNSU ca circulația în noaptea de Înviere să fie permisă până la ora 5 dimineața, iar magazinele să rămână deschise până la ora 20:00 înainte de Paște. În propunerea sa, stațiunile de pe litoral vor fi deschise, iar unitățile de cazare pot fi ocupate în procent de cel mult 70%, premierul.

Propuneri importante pe care le transmit astăzi CNSU:
– pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00;
– magazinele să rămână deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște;
– stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte).
Foto: bzi.ro
 
Restricțiile anunțate de Paștele Ortodox sunt mult mai blânde față de cele decise pentru cel Catolic (4 și 5 aprilie – n.r.). Astfel, în noaptea de 3 spre 4 aprilie (de Învierea Domnului – n.r.), circulația fusese permisă pentru credincioșii de rit catolic doar până la 2:00 dimineața, nu până la 5:00 cum se preconizează pentru ortodocși. În weekendul cu Paștele Catolic, magazinele s-au închis la 18:00, dar de cel Ortodox programul va fi prelungit cu două ore. Plus că stațiunile de pe litoral nu aveau program, iar la munte capacitatea hotelurilor era de maximum 30%. 
 
Totuși, e foarte posibil ca premierul Florin Cîțu să fi ținut cont de restricții mai blânde dat fiind faptul că populația României este, într-o proporție covârșitoare, de peste 80% de rit ortodox. 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *