Trei pacienţi de la Spitalul „Victor Babeş” din Bucureşti au murit după o pană de oxigen la unitatea mobilă de Terapie Intensivă

Sanatate Slider Special

Incident foarte grav la unitatea mobilă ATI de la Spitalul „Victor Babeș” din București. Instalația de oxigen s-a defectat, iar din această cauză trei pacienți au decedat, fiind salvați alți cinci, care au fost transferați la alte spitale. Conform digi24.ro, Serviciul Omoruri a declanșat o anchetă.

La fața locului au ajuns, în jurul orei 21.00, ministrul Vlad Voiculescu, care s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului. De asemenea, Raed Arafat a ajuns la Spitalul Victor Babeș. Șeful DSU a spus pentru Digi24 că aparatura unității mobile de la Victor Babeș nu a mai avut probleme tehnice până acum.

Secția mobilă de terapie intensivă a fost pusă în funcție săptămâna trecută la Spitalul „Victor Babeș” și funcționa la capacitate maximă, fiind internați opt pacienți în stare gravă.

A fost o problemă la instalația de oxigen. A scăzut presiunea, iar medicii au fost nevoiți să transfere pacienții de acolo.

Trei pacienți au decedat din cauza defecțiunii instalației de oxigen, iar alți cinci au fost salvați și transferați către alte unități medicale. La Spital a ajuns și Serviciul Omoruri pentru a cerceta incidentul în urma căruia au murit trei persoane. Trupurile neînsuflețite urmează a fi ridicate și transportate la INML în vederea efectuării necropsie.

Precizare de presă

Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din Capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

Potrivit digi24.ro, la ora 21:00, se afla în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș

– 1 pacient a fost mutat pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș

– 1 pacient a fost transferat la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)

– 2 pacienți au fost transferați la Spitalul Bagdasar Arseni

– 1 pacient a fost transferat la Floreasca

– 3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *