Noua tulpină COVID din India a ajuns în Europa. Cât de periculoasă este?

Politica nationala

O nouă tulpină COVID-19 existentă în India încă din 2020 a fost identificată în Marea Britanie, ajungând astfel în Europa. Cercetătorii explică că noua variantă ar putea fi mai contagioasă decât cele existente, iar vaccinul ar putea fi eficient doar în cazurile severe ale acestei tulpini.

Au fost depistate deja 77 de cazuri ale acestei noi variante, numită B1617. Un cercetător român la Oxford a explicat cât de periculoasă este noua tulpină, dar și cât de eficient este vaccinul pentru a o combate.

Astfel, conform Institutului Public de Sănătate, au fost depistate 73 de cazuri ale tulpinii din India în Anglia și alte patru în Scoția. Noua variantă de virus are două mutaţii în genomul său, fiind identificată încă de la sfârşitul anului 2020, în două state din India.

Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, a explicat că noua tulpină de virus, ajunsă deja în Europa ar putea fi mai infecțioasă decât cele existente până în prezent.

„În India există la ora actuală un număr foarte mare de cazuri, potențial atribuite acestei noi tulpini care pare să fie mult mai infecțioasă. Totodată, îngrijorarea noastră este față de faptul că proteina Spike în această tulpină nouă are două modificări care pot influența eficiența vaccinurilor. Dar sigur că acest lucru trebuie testat, trebuie să vedem cât de bine răspunde sistemul nostru imunitar în urma vaccinării și în urma infecției cu altă tulpină, pentru a evalua cât de mult a influențat această dublă mutație eficacitatea răspunsului nostru imunitar.

De altfel, a fost demonstrat și față de restul tulpinilor că vaccinurile ar avea o eficacitate mai redusă, dar față de cazurile severe de COVID-19, vaccinurile au rămas eficiente și sper că acesta va fi cazul și față de această nouă tulpină”, a declarat cercetătorul la RFI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *