Libertatea presei: jurnalismul este ”total sau parţial blocat” în peste 130 de ţări 

Analize Slider

 Exerciţiul jurnalistic, „principalul vaccin” împotriva dezinformării în plină pandemie, este „total sau parţial blocat” în mai mult de 130 de ţări, avertizează Reporteri fără Frontiere (RSF), care a publicat marţi ediţia din 2021 a clasamentului mondial al libertăţii presei, citat de France Presse şi DPA, care notează că doar 12 ţări au fost considerate „într-o situaţie bună” în ceea ce priveşte libertatea presei, cel mai mic număr de când a început ratingul, informează Agerpres.

În total, 73% din cele 180 de ţări evaluate de ONG-ul cu sediul la Paris se caracterizează prin situaţii considerate „foarte grave”, „dificile” sau „problematice” pentru jurnalişti şi sunt reprezentate în negru, roşu sau portocaliu pe o hartă a lumii privind libertatea presei.

Deşi această proporţie rămâne stabilă pe parcursul unui an, doar 12 ţări din 180, adică 7% faţă de 8% anul trecut, arată o „situaţie bună”. Această „zonă albă” nu a fost „niciodată atât de redusă din 2013”, potrivit RSF.

În plus, pandemia de COVID-19 a reprezentat „o formă de oportunitate pentru state care au putut să restricţioneze libertatea presei”, a subliniat pentru AFP secretarul general al RSF, Christophe Deloire.

Pandemia a exacerbat astfel represiunea în ţările cele mai „reduse la tăcere” precum Iran (locul 174, -1), Arabia Saudită (170), Egipt (166) sau Siria (173, +1), potrivit ONG-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *