PS Claudiu Lucian Pop, noul episcop al Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, a fost înscăunat azi în fața bisericii din Piața Cipariu

Slider Special

Episcopul Claudiu Lucian Pop al eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla a fost înscăunat sâmbătă, 24 aprilie 2021. Prima Sfânta Liturghie a noului episcop eparhial, care îi urmează în funcție regretatului episcop Florentin Crihălmeanu, a fost celebrată de la ora 11.00 în fața Catedralei greco-catolice „Sfinții Martiri și Mărturisitori ai Secolului XX” din Piața ”Timotei Cipariu”. 

Foto: Thomas Poledna

În discursul ținut în fața credincioșilor, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian a amintit un moment pe care l-a trăit atunci când a cerut, la Vatican, să i se facă stemă eparhiei. Iar când i-a fost înmânată, PS Claudiu Lucian a remarcat cu surprindere și fericire că (sic) castelul de pe stemă semăna izbitor de bine cu castelul cu trei turnuri de pe stema Clujului.

Ea (stema) trebuia să aibe trei turnuri reprezentând cele trei virtuți teologale: credința, speranța și dragostea. Și o poartă strâmtă, semn al discernământului ce păzește poarta sufletului. Deasupra, litera M mare de la Maica Sfântă, pe care am luat-o ca ocrotitoare pentru mine și pentru cei încredințați mie. Iar dedesubt un M mai mic de la Arhanghelul Mihail, care să ne ajute și să ne păzească în lupta împotriva puterilor Întunericului. Dacă o să priviți iconița pe care o veți primi la sfârșitul acestei liturghii, veți vedea că imaginea castelului ales de artist seamănă izbitor de bine cu cel de pe stema Clujului. Și-apoi nu pot să nu amintesc că printre mesajele de felicitare primite, unul făcea referire la numele latin al Clujului: Claudiopolis.

Și spunea <Felicitări, Prea Sfințite Claudiu, episcop la Claudiopolis!>. Îmi doresc o bună colaborare cu toate cultele prezente pe teritoriul eparhiei de Cluj-Gherla. Știți disponibilitatea regretatului episcop Florentin (Crihălmeanu – n.r.), știți dărurirea până la jertfă pentru neam și credință a cardinalului Iuliu Hossu, fericit episcop martir, știți că Biserica greco-catolică și-a făcut o fixație din iubirea de Dumnezeu și țară. Nici eu nu pot gândi altcumva. Sunt convins că doar împreună, toți împreună, cu ajutorul Domnului, vom face ceva bun pentru viața și mântuirea semenilor noștri”, a spus Episcopul Claudiu Lucian Pop al eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla.

Foto: Thomas Poledna

Celebrarea solemnă s-a desfășurat în prezenţa delegatului oficial al Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Preasfințitul Părinte Mihai, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de București, a delegatului Nunţiului Apostolic în România și Republica Moldova, a episcopilor catolici din România, precum și a altor episcopi sosiți de peste hotare.

Un discurs a ținut, în timpul ceremoniei, și Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, care a vorbit despre unitatea dintre credincioși și culte. 

În cadrul ceremoniei de înscăunare, Preasfințitul Părinte Claudiu a purtat crucea Fericitului Cardinal Iuliu Hossu. Înaltul prelat a primit mantia arhierească a Înalt Preasfințitului Părinte Arhiepiscop George Guțiu și toiagul arhieresc al vrednicului de pomenire Episcopul Florentin Crihălmeanu.

Foto: Thomas Poledna

Toate acestea au reprezentat dorința noului Arhiereu de a se înscrie în linia slujirii plină de credință, speranță și iubire pe care au urmat-o înaintașii săi în Scaunul arhieresc al Eparhiei de Cluj-Gherla. 

În încheierea ceremonialului, Preasfințitul Părinte Claudiu, în calitate de Episcop Eparhial de Cluj-Gherla, a primit mesajele din partea autorităților bisericești, din partea autorităților statului precum și salutul reprezentanților preoților, persoanelor consacrate, credincioșilor și ai diferitelor asociații din Eparhia de Cluj-Gherla. 

Foto: Thomas Poledna

Un mesaj a fost transmis, la finalul ceremoniei, și de primarul Clujului, Emil Boc. Acesta și-a ținut speachul de pe telefon și a evocat lupta înaintașilor din biserica greco-catolică Inocentiu Micu Klein, cardinalul Iuliu Hossu, episcopul Florentin Crihălmeanu.

Clujul vă deschide brațele și vă îmbrățișează. Aveți o misiune pe cât de nobilă, pe atât de grea și de provocatoare. <A fi ardelean înseamnă să duci un gând până la capăt>, asta spunea Lucian Blaga despre ardeleni. Clujul este acel loc unde Estul întâlnește Vestul și Vestul întâlnește Estul. Clujul este un loc în care se găsesc mai multe culte creștine: ortodox, greco-catolic, romano-catolic, luteran, unitarian, reformat și o sinagogă. Nicăieri în Europa nu veți găsi așa ceva. Un loc în care toleranța, multiculturalismul, spiritul ecumenic sunt lucruri obișnuite printre noi, lucruri la care fiecare dintre clujeni a contribuit. În această comunitate, Preasfinția Voastră, sunteți binevenit, pentru a duce mai departe lucrarea Lui Dumnezeu, de a face din acest oraș minunat unul de referință în România și în lume, prin arta de a trăi împreună. Prea Fericite Părinte Claudiu, vă felicit și vă urez succes în nobila misiune pe care o aveți de acum încolo!”, a transmis Boc.

Participanții la evenimentul istoric programat la Cluj-Napoca, fie că a fost vorba de preoți sau de credincioși, au purtat măști de protecție și au păstrat distanța între ei, norme sanitare în vigoare pentru perioada de pandemie.

Slujba a început la ora 11:00 și s-a încheiat la ora 13:45. 

Episcopul Claudiu Lucian Pop, la papa Francisc cu ocazia vizitei ”ad Limina” din 2018. Foto: Arhivă personală PF Claudiu Lucian Pop

1 thought on “PS Claudiu Lucian Pop, noul episcop al Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, a fost înscăunat azi în fața bisericii din Piața Cipariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *