FOTO Manifestație electorală comunistă la Cluj după război

Slider Special

Fotografii cu o manifestație procomunistă  pe străzile din Cluj, în 1945, în același timp cu vizita Regelui Mihai au fost postate pe un grup de facebook. România era deja sub ocupație sovietică iar încet comunizarea începea. Politic România era și se numea Regatul României, cu Regele Mihai iar Guvernul îl avea ca premier pe comunistul Petru Groza care conducea un executiv  compus din partide politice tradiționale împreună cu reînființatul partid comunist (scos în afacra legii pentru atentate la siguranța nașională în 1924) sprijinit cu toate forțele de  Stalin de la Moscova.

Relațiile dintre Rege și regimul Groza se vor deteriora rapid, până acolo încât regele va intra în celebra grevă regală, adică nu semna acte de stat. Până la urmă ruptura va fi totală pentru că Regele va abdica pe 31 decembrie 1947, intr-un gest istoric controversat, neelucidat clar nici până acum.

La gară, Regele, este așteptat de reprezentatul URSS, mareșalul Vîșinsky și delegația sovietică.

Imaginile au fost postate de un internaut pe pagina Vechiul Cluj pe Facebook.In imagini se vad pancare cu fotografia lui Petru Groza si insemnul electoral al comuniștilor…soarele. 

Citiți și:

VIDEO. Cum l-a întâmpinat la Cluj liderul sovietic care a trântit ușa la Palatul Regal din București pe Regele Mihai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *