Când ar putea fi luate primele măsuri de relaxare și ridicarea restricțiilor? Ce spune șeful DSU

Sanatate

Secretarul de stat Raed Arafat a susținut că revenirea la normalitate şi măsurile de relaxare vor depinde de vaccinarea populației. Acestea vor putea fi luate treptat, în etape, în funcţie de rata vaccinării şi numărul persoanelor imunizate împotriva COVID-19.

Măsuri de relaxare precum deschiderea a cinematografelor, teatrelor sau a sălilor de spectacole, ar putea fi luate după ce se va ajunge la un procent de 30% din populaţia României vaccinată anti-COVID, spune secretarul de stat Raed Arafat.

„Fără discuţie, dacă ajungem la 30% din populaţie vaccinată cu ambele doze, deja unele măsuri vor fi luate. Aţi văzut că şi în Israel, la 30% populaţie vaccinată, a fost un impact foarte serios pe numărul cazurilor. Când ajungem la cifra de 60% din populaţie vaccinată, şi sperăm să ajungem la acest procent, atunci se pot lua măsuri suplimentare”, a declarat Raed Arafat, vineri, într-o intervenţie la Digi 24.

„Dacă mergem mai departe şi bine cu vaccinarea – deja sunt peste 5 milioane de doze administrate în ţară – dacă continuăm să administrăm vaccinul şi creşte procentul celor vaccinaţi până la 1 iunie, e clar că se poate începe discuţia despre introducerea unor măsuri de revenire cât mai aproape de normalitate”, a spus Arafat.

Astfel, cu cât creşte procentul şi numărul celor vaccinaţi, cu atât pot fi luate mai multe măsuri de relaxare şi de revenire la normalitate, a spus Arafat, care nu a exclus ca ridicarea restricțiilor să fie făcută zonal, în funcţie de rata de vaccinare.

Nu pot exclude acest lucru. E posibil să se ajungă la astfel de abordare. E o variantă la care toată lumea se gândeşte. Aşa cum restricţiile sunt zonale, inclusiv unele măsuri de relaxare pot fi zonale, de ce nu? Trebuie însă discutat şi luată o decizie finală”, a spus Arafat.

În acest moment, 20,3% din populaţia României este vaccinată cu cel puţin o doză, conform datelor CNCAV. De asemenea, până joi seara, la Cluj au fost vaccinate 261.389 de persoane, ceea ce ar reprezenta aproximativ 35% din populația rezidentă a județului, conform unor date din 2019, iar municipiul Cluj-Napoca a atins cea mai mare rată de vaccinare din țară, de 40%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *