Ministrul Sănătăţii: „Nu ştim dacă vom reuşi să acoperim în timp util cu măşti toate şcolile”

Sanatate

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat că nu ştie dacă dacă până la începerea noul an de învăţământ vor ajunge măşti de protecţie pentru elevi în toate şcolile, precizând că se vor face eforturi ca măcar pentru unele cazuri selectate să fie disponibile aceste măşti.

Cu două zile în urmă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că autorităţile se vor asigura că la nivelul fiecărei şcoli există un stoc suficient de măşti de protecţie pentru ca elevii să poată beneficia de acestea, în condiţiile în care la începutul anului de învăţământ în unităţile şcolare va fi permisă doar masca medicală, nu şi masca textilă.

Mihăilă a fost întrebată sâmbătă care sunt şansele ca elevii să primească din partea autorităţilor măşti de protecţie.

„Există măşti care pot fi distribuite, e nevoie însă să modificăm câteva elemente din cadrul legal pentru a putea permite să le distribuim către copii. (…) Vom face tot efortul pentru ca şcolile să poată să pună la dispoziţie măcar pentru cazuri selectate şi măşti gratuite. Nu ştim de când vom putea să reglementăm aşa încât să putem să le distribuim, nu ştim dacă vom reuşi să acoperim în timp util până când începe şcoala cu măşti toate şcolile”, a explicat Ioana Mihăilă.

Sorin Cîmpeanu a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că nu vor fi probleme cu numărul de măşti disponibile în unităţile de învăţământ.

„Suntem asiguraţi de cei în măsură să ne asigure că nu vom avea probleme din perspectiva numărului de măşti disponibile. Se discută acum diferenţierea între măşti medicale pentru adulţi şi măşti medicale pentru copiii, e vorba de dimensiuni. Dar masca va rămâne obligatorie, pentru că nu numai că pandemia nu s-a încheiat, dar avem şi această creştere a numărului de cazuri care este îngrijorătoare şi vor trebui, atâta vreme cât ţinem şcolile deschise până la şase la mie fără diferenţiere, vor trebui şi măsuri compensatorii. Nu introducem alte măsuri, dar insistăm pentru respectarea strictă a măsurilor deja cunoscute: purtarea măştii de protecţie, distanţare adecvată, reguli de igienă şi aerisire spaţii de învăţământ”, a transmis ministrul Educaţiei.

Întrebat dacă părinţii trebuie să aloce bani pentru măştile de protecţie ale copiilor, Sorin Cîmpeanu a răspuns: “Printr-un efort cumulat autorităţi centrale şi autorităţi locale, efort cumulat peste care s-a suprapus şi mediul socio-economic, Ministerul Educaţiei a încheiat mai multe contracte de donaţie şi sponsorizare prin care au ajuns în judeţe sute de mii de măşti. Sunt convins că din aceste trei surse împreună nu va fi o problemă existenţa măştii de protecţie în şcoli”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *