Dâncu anunță că PSD nu va vota Guvernul Cioloș: „Nu au cerut votul nostru”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dâncu, a declarat că premierul desemnat, Dacian Cioloş, nu a cerut votul PSD şi nu a venit să facă o ofertă, iar Guvernul său are puţine şanse să fie votat.

Senatorul clujean a declarat, la RFI, că PSD nu va vota Guvernul Cioloş. Marţi au loc audierile celor propuşi de Dacian Cioloş să ocupe funcţiile de miniştri. Miercuri urmează ca senatorii şi deputaţii să acorde votul asupra întregului Guvern şi a programului de guvernare. Cioloş se bazează doar pe voturile celor 80 de parlamentari USR.

„Nu putem să votăm acest Guvern. Şi avem şi un alt motiv, dincolo de faptul că ei încearcă prin această formă mai degrabă să se reinventeze politic, lucru care pe noi nu ne deranjează, pentru că suntem un partid de stânga, dar există şi un alt lucru: Dacian Cioloş şi echipa lui nu au cerut votul PSD, nu am discutat înainte, aşa cum în general se discută în asemenea situaţii, nu a venit să ne facă o ofertă, să ne propună un program, să zicem, şi prin aceasta a arătat că, de fapt, PSD nu este un posibil partener”, a afirmat Dâncu, potrivit news.ro.

Întrebat dacă PSD ar fi susţinut Guvernul dacă ar fi existat discuţii, liderul social-democrat a declarat: „Nu ştiu dacă acest lucru se întâmpla, dar în general, atunci când vrei votul partidelor politice din Parlament, trebuie să-l ceri, să încerci să-i convingi pentru asta.

Sigur, o să încerce să ne convingă probabil astăzi în comisii, o să încerce să ne convingă mâine dimineaţă, atunci când îşi va prezenta Dacian Cioloş programul şi vom vedea atunci, însă ca poziţie de bază a noastră, sigur că nimic nu este bătut în cuie până în momentul votului, apoi votul, de asemenea, nu este în niciun fel condiţionat de partid, conform Statutului senatorilor şi deputaţilor şi Constituţiei, însă există puţine şanse, ca să fiu foarte sincer, ca această echipă să fie votată”.

Dâncu a fost întrebat şi în ce condiţii l-ar vota PSD pe Florin Cîţu, în contextul în care PNL dă tot mai multe semnale că îl va propune tot pe el premier.

„Asta înseamnă că PNL nu este deloc realist. Asta înseamnă că după ce au sacrificat un an de zile pentru Congres treburile guvernanţei, acum se ţin de un personaj care a obţinut o majoritate zdrobitoare în Parlament împotrivă, a fost demis de Parlament, îl consideră din nou ca o soluţie. Asta va adânci criza (…). Noi am declarat că nu putem să susţinem guverne minoritare în acest moment şi cerem dreptei să găsească o soluţie în acest moment.

Avem o decizie a Consiliului Politic Naţional că nu vom vota un Guvern minoritar al PNL sau al USR, pentru că am văzut, nici guvernele lor cu puteri depline nu au reuşit să rezolve marile probleme ale României din acest moment, nici măcar urgenţele (…). Este foarte puţin probabil să votăm un Guvern minoritar al PNL”.

Întrebat ce garanţie are că, după eventuale alegeri anticipate, situaţia se va schimba radical, parlamentarul clujean a susţinut: „Sunt şi alţi operatori de majoritate, ca să zic aşa”.

La remarca potrivit căreia se referă la UDMR, Dâncu a comentat: „În mod tradiţional. Şi minorităţile se duc de regulă acolo unde este posibilitatea de a face o majoritate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *