Cinci sugestii legate de necesitatea unei obligativități a vaccinării/Certificatului verde în România:
Chiar dacă am fi de acord cred că măsura ar fi ilegală/neconstituțională conform principalelor legi-cadru din Ro. Cred că soluția e totuși convingerea, cu câteva note/sugestii concrete care au lipsit până acum:
1) Publicitate pro-vaccinare făcută prin INFORMARE și EDUCAȚIE pură, condensată (cum sugera public, e adevărat destul de târziu, rectorul UBB, profesorul și psihologul Daniel David), nu prin mijloace duios-emoționale care, apelând la afecte, nu fac decât să-i contra-mobilizeze pe anti-vacciniști. De exemplu faptul că au fost vaccinate 3 miliarde de oameni iar situațiile cu adevărat grave și tragice (și să recunoaștem că niciunul n-ar vrea să fie în locul respectivilor, sau al familiilor lor), soldate cu efecte secundare severe – afecțiuni cronice instalate, inclusiv decese – sunt, din câte știu de ordinul zecilor de mii, deci statistic de nivel subunitar, e destul de greu de combătut în orice fel. Asta bate „povestea românească” emoțională pe care s-a marșat, gen „părinții tăi au avut grijă de tine toată viața, acum e rândul tău să ai grijă de ei, VACCINEAZĂ-I! Singura bubă din narativul ăsta este că lipstște motivația, răspunsul (cât de sumarizat) la întrebarea „De ce?” Anti-vacciniștii vor vedea clipul ca îndemnul PERFECT să NU-și vaccineze părinții, tocmai pentru că, conform credințelor/convingerilor lor exact în felul ăsta au grijă de ei și îi protejează.
2) O revizuire completă a atitudinii medicilor de familie, dintre care o mare parte n-au sprijinit (sau chiar au mai pus bețe în roate/sabotat vaccinarea). Dacă auzi mesaje de genul „Păi eu știu dacă să vă vacinați sau nu?” din rândul unor oameni din sistem dar care sunt GENERALIȘTI, și nu SPECIALIȘTI, și care pe vremuri erau medici(i) de Circumscriptie sanitară care îți făceau vaccinurile obligatorii (i-ai prins și tu, i-am prins si eu), ce să te mai miri că multă lume nu se vaccinează? Datoria lor, trasată de forurile medicale superioare și de specialitate, odată cu începerea campaniei de vaccinare, era „sa-și sune asigurații (de către care sunt plătiți și pentru care sunt răspunzători din punct de vedere al sănătății) și să-i îndemne să se vaccineze”. Te asigur că aceia dintre medicii de familie care chiar au făcut asta sunt excepții rarissime.
3) Vaccinarea obligatorie a întregului personal sanitar (care nu are contraindicații medicale precise), iar în caz de refuz obligativitatea de a prezenta, la fiecare 48 de ore, un test PCR făcut pe cheltuiala lor.
4) Un MESAJ UNITAR, și preferabil ecumenic, al capilor TUTUROR bisericilor (apostolice, protestante, neoprotestante) din Ro, care să nu spună explicit „Vacinați-vă, credincioși!” ci să prezinte importanța vaccinării în opinia unei majorități covârșitoare a experților medicali (nu doar ca protecție pentru sine, ci și pentru ceilalți), în timp ce pot preciza și că vaccinul, precum orice medicament, nu este perfect și nici 100% sigur (din păcate nici măcar banala aspirină nu e, dacă am întreba o persoană alergică la ea ne-am mira de ce-am putea auzi), dar e CEL MAI BUN remediu disponibil, și în sine mesajul ar ajuta mult. După cum ar ajuta și exemple personale de vacinare din „zonă”/„domeniu”, precum îl avem pe cel al IPS Andrei, mitropolitul ortodox al Clujului. Mai ales pentru zona rurală, unde reticența la vaccinare pare că e mai mare.
5) Condiționarea accesului în contexte și medii cu potențal de contaminare mai ridicat de existența vaccinului mi se pare absolut firească. Orice discuție despre o „restrângere a libertăților” în acest context mi se pare nu doar superfluuă, ci și ridicolă. Nu doar la job ți se cere nu doar să nu te duci dacă ești bolnav (de orice boală transmisibilă, pentru a nu-i contamina pe alții), dar ți se și cere (cam de când am răsărit eu pe lumea asta, și de fapt cam dintotdeauna, de pe vremea leprozeriilor medievale – nu că alea ar fi vreun exemplu pozitiv, ci mai degrabă dimpotrivă) ca dacă esti contagios și nu ești spitalizat să stai ACASĂ, IZOLAT. Deci despre ce libertate vorbim? Mai amintesc și faptul că la job ți se cere să te duci și cu dușul făcut, ca cerință care îmbină nevoile igienico-sanitare cu cerințele de bun simț/respect față de ceilalți, exigență care prin anumite locuri mai de neam se aplică și în zone care ar tine de domeniul public, precum transportul în comun. Iar anumite posturi cer (mai exact impun) „ținuta business”. Deși, mai ales în lumea de azi, nu te-ar împiedica TEORETIC absolut nimic să faci statement-ul că damful tău iute de transpirație e o componentă identitară și/sau că așa ajuți la salvarea ecosistemului economisind apă (iar colegii tăi, dacă nu le convine, să-și pună în propriile cubicule unde au birourile odorizante ca să nu te simtă), sau să vinzi cu succes polițe de viață tatuat, în șlapi și bermude – asta când unul din cei mai prizați prim-miniștri ai momentului e considerat cool (și) pentru tatuajele lui. Culmea, n-am prea auzit proteste ale martirilor libertății legate de aceste cazuri. Eu cam atât am avut de zis.
În rest, tuturor sănătate!
Horia Lupu și-a susținut recent teza de doctorat în științe politice la UBB.
Daca cu primele 4 puncte pot fi de acord, cu al 5-lea nu pot fi de acord dintr-un motiv foarte simplu – restrictionarea dreptului la munca nu s-ar face pe baza a ceva ce faci/ai facut (si care in pericol sau creaza discomfort altora), ci pe baza a ceea ce ai putea sa faci (adica sa te imbolnavesti). Eu nu am auzit de nici un loc de munca unde sa te trimita acasa doar pentru ca ai stranutat.
Da, se poate intampla ca firma sa te trimita acasa cand prezinti simptome usoare (nas infundat, tuse, etc) daca tu prezinti imaginea companiei, iar prin o posibila imbolnavire a ta transmiti ca firma este dispusa sa isi expuna clientii unor riscuri de sanatate.
Probabil cand se vor obtine mai multe date si punctul 1 ar fi facut bine de ceva timp, nu cred ca putem avea o discutie correcta despre vaccinarea obligatorie. La ora actuala nu stiu sa existe dovezi clare care sa demonstreze ca o persoana vaccinata transmite mai putini virusi decat una nevaccinata. Si aici ma refer in special la indivizii care sunt asimptomatici si nu la cei care fac boala, unde logica (mea) spune ca boala cu o forma mai grava = incarcatura virala mai mare = transmitere mai puternica; si da, in acest caz pot afirma si eu ca cei vaccinati transmit mai putin virusul si ca vaccinul este si pentru protectia altora.
Dar din nou… vaccinul reduce riscul transmiterii bolii doar in cazul celor care fac boala cu simptome.
Si sa nu uitam ca sanatate proprie este alegerea fiecaruia – atata timp cat nu punem in pericol alti oameni. Adica eu am dreptul sa fac boala si de 4 ori pe an, atata timp cat nu infectez pe altii.
Astept cu nerabdare studii care lamureasca urmatoarele aspecte:
* daca vaccinul ofera o rezilienta a corpului impotriva virusului in mod pasiv – adica ce incarcatura virala are o persoana vaccinata si care nu are boala in comparatie cu una nevaccinata, respectiv cum este afectat vectorul de productie si transmitere (prin particule apoase respiratorii) dupa vaccinare.
* cum variaza beneficiile dupa vaccin in comparatie cu dupa boala.
* cine isi asuma efectele secundare dupa vaccin – in cazul vaccinarii obligatorii.
* care este perioada de protectie oferita de boala, respectiv de vaccin; acest aspect este foarte important tinand cont ca cel mai probabil o sa dobandim imunitate suficienta pentru a reduce efectele din timpul bolii (Covid) la nivelul celor de gripa (sau sa avem medicamente care sa ne ajute) de abia in 2-3 ani, timp in care cel mai probabil va trebui apelam la o schema de vaccinare recurenta.
Ideile din articol sunt un inceput bun, insa trebuie insistat pe motivele care duc la dezinformare si dezbinare in loc de solidaritate si responsabilitate sanitara; iar pentru asta avem nevoie de rabdare, intelegere, empatie, informare si multa dezbatere.