AUR declanşează procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis / Care este procedura / Reacţia USR

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Politica nationala Slider

AUR declanşează procedura de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, anunţul fiind făcut luni, într-o conferinţă de presă, de co-preşedintele partidului, George Simion. Anunţul a fost făcut alături de parlamentari AUR, care afişau postere cu mesajul ”Îl dăm jos pe Iohannis pas cu pas”. Preşedintele USR Dacian Cioloş a declarat, luni, la Digi24, că suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, în acest moment, nu e o soluţie, el apreciind că este nevoie să avem un guvern care să treacă ţara prin perioada de criză.

”Astăzi, 1 noiembrie, la începutul lunii, într-o zi de luni, la fel cum anunţam pe 1 septembrie demiterea lui Florin Cîţu, anunţăm, astăzi, iniţierea procedurilor pentru suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis. Am început colectarea de semnături în rândul parlamentarilor. Ne-au promis de la mai multe partide că vor semna şi vom apela la sutele de mii se români care ne contacteazăşi ne roagă să îl dăm jos pe Iohannis” a spus Simion. 
 
Copreşedintele AUR a arătat că pentru demararea suspendării preşedintelui este nevoie de 156 de semnături ale parlamentarilor, o treime din numărul total al aleşilor. Ulterior, suspendarea va fi supusă votului, unde este nevoie de 234 de voturi, pentru a fi aprobată de Legislativ. 
 
El a precizat că, pentru a nu mai irosi banii românilor, odată cu anticipatele, se va merge şi la referendum. 
 
”AUR va strânge semnături în fiecare localitate şi în diaspora, că şi acolo a strâns multe voturi domnul preşedintele. Preşedintele controlează o parte a sistemului, vom merge până la capăt şi sperăm că celelalte partide parlamentare nu se vor lăsa intimidate”, a precizat George Simion. 
 
El a făcut apel la toate partidele şi la români să semneze pentru demiterea preşedintelui Klaus Iohannis. 
 
George Simion a precizat că există deja semnături de la parlamentari PNL şi că vor strânge semnături inclusiv marţi, la audierea miniştrilor din Cabinetul Ciucă. 
 
Simion a mai precizat că are discuţii cu parlamentari şi lideri politici de la toate partidele. ”Noi îl vom demite pe Klaus Iohannis pas cu pas”, a mai subiniat George Simion. 
 
”O să avem şi o întâlnire şi cu domnul Orban, sunt şi parlamentari de la PNL, nu din tabăra Orban, care achiesează la această iniţiativă”, a afirmat Simion. 
 
El a mai arătat că speră să strângă semnăturile necesare pentru suspendarea şefului statului pânâ la sfârşitul săptămânii.
”Acest demers nu este un moft”, a spus şi corepreşedintele Claudiu Tîrziu. 
 
”Este o datorie a noastră, în situaţia dată, la care sunt chemaţi şi parlamentarii celorlalte grupuri. Nu este un joc politic, nu este o mişcare de marketing politic, este un gest de mare responsabilitate,”, a arătat Tîrziu, precizând că ”şeful statului a încălcat de multe ori Constituţia şi a făcut partizanat politic, că a încercat să guverneze prin interpuşi România, după propria viziune, în rarele ocazii când a fost prezent în ţară şi în viaţa societăţii româneşti”. 
 
Claudiu Tîrziu l-a mai acuzat pe preşedinte că ”a trădat sub toate aspectele poziţia de preşedinte şi a făcut-o să pară una nesemnificativă, de batjocură şi de luat în băşcălie”. ”Nu întâmplător a ajuns în folclorul urban domnul preşedinte cu această poziţie”, a arătat el. 
 
AUR a lansat şi un site, josIohannis.ro, unde promovează toate materialele pentru suspendarea preşedintelui şi strângerea de semnături pentru suspendarea sa.
 
Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu a declarat, luni, după şedinţa conducerii partidului, că nu s-a discutat despre o posibilă suspendare din funcţie a preşedintelui Klaus Iohannis, el arătând că o decizie se va lua dacă liderul USR Dacian Cioloş anunţă că va susţine un astfel de demers.
 
Fostul lider PNL Ludovic Orban a afirmat duminică seară că preşedintele Klaus Iohannis nu îşi va termina mandatul, pentru că va fi suspendat din funcţie de către Parlament. Orban a susţinut că una dintre ieşirile din criza politică actuală o reprezintă dizolvarea Parlamentului, care duce către alegeri anticipate, iar a doua soluţie o reprezintă suspendarea preşedintelui, dacă nu va proceda în acest fel. Orban susţine că, în acest ultim scenariu, se va „implica cu toată forţa” în referendumul care ar urma suspendării preşedintelui Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *