Ludovic Orban despre Klaus Iohannis: Cred că nu-şi termină mandatul, vă spun sincer / Având o parte de răspundere pentru realegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte în 2019, mă voi implica cu toată forţa într-un referendum de demitere

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban îi critică în termeni duri pe foştii săi colegi din partid, despre preşedintele Klaus Iohannis afirmând că „a luat-o razna complet, parcă a uitat că este preşedinte şi se comportă ca un turist străin care se află în România”, iar despre premierul Florin Cîţu apreciind că „nu mai trăieşte în realitatea noastră cotidiană”. Orban apreciază că preşedintele Klaus Iohannis nu îşi va termina mandatul, pentru că va fi suspendat din funcţie de către Parlament. Orban afirmă că una dintre ieşirile din criza politică actuală o reprezintă dizolvarea Parlamentului, care duce către alegeri anticipate, iar a doua soluţie o reprezintă suspendarea preşedintelui, dacă nu va proceda în acest fel. Orban susţine că, în acest ultim scenariu, se va „implica cu toată forţa” în referendumul care ar urma suspendării preşedintelui Klaus Iohannis.

„Trăim în România, o ţară frumoasă cu oameni frumoşi, doar că avem un preşedinte care a luat-o razna complet, care parcă a uitat că este preşedintele României şi se comportă ca un turist străin care se află în România, ignorându-şi complet obligaţiile pe care le are faţă de cetăţenii români şi acţionând împotriva intereselor României, în mod evident”, a afirmat Ludovic Orban duminică seară, la Realitatea Plus.

 
Orban apreciază că preşedintele Iohannis nu îşi va termina al doilea mandat. Întrebat dacă în opinia sa Klaus Iohannis este autorul actualei crize politice, Orban a răspuns:„ cu siguranţă”, el afirmând că decizia de a nu reface coaliţia cu USR „este în mod evident decizia preşedintelui Iohannis”
 
„Preşedintele Iohannis are un comportament care nu mai are nicio legătură cu comportamentul pe care l-a avut atât timp cât noi am fost în parteneriat. Cred că nu-şi termină mandatul, vă spun sincer”, a mai afirmat Orban.
Întrebat dacă crede în varianta suspendării preşedintelui, Orban a răspuns: „Cu siguranţă”.
În ceea ce priveşte creşterea economică, el consideră că „nu este foarte sănătoasă”; nu se bazează pe „motoare sănătoase de creştere” ci pe creşterea consumului. 
Practic, consumăm mai mult din import, nu producem mai mult în România”, argumentează Orban, adăugând că o politică sănătoasă este „prin noi înşine”
 
„Dacă vă uitaţi, Forin Cîţu nu mai trăieşte în realitatea noastră cotidiană. Realitatea noastră de zi cu zi este să te duci să faci un plin, să plăteşti o factură, să te duci să faci cumpărăturile la piaţă că vezi că toate preţurile au crescut”, mai spune Orban.
 
El crede că „atât Iohannis, cât şi Cîţu, cât şi cei din jurul lui Cîţu, pur şi simplu au înnebunit”.
Orban admite că are o parte de responsabilitate pentru actuala situaţie.
„Am şi eu partea mea de răspundere. Cred că tot ce am făcut în ultimele patru luni jumate cred că arată categoric că sunt împotrivă şi că nu vreau să fiu părtaş la nebunia din ultimele patru luni”, a adăugat fostul lider liberal.

Orban: Dacă nu se îndeplinesc condiţiile pe care le-am pus, voi înfiinţa o nouă formaţiune politică. 2-3 săptămâni, orizontul de timp pentru o decizie / Se îmbată cu apă rece cine îşi imaginează că PNL are mai mult de 15% în intenţiile de vot

Fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban anunţă că, dacă PNL nu „întoarce spatele chiriaşului de la Cotroceni” şi dacă nu organizează un congres pentru alegerea conducerii formaţiunii, ia în calcul înfiinţarea unui nou partid, alături de parlamentari care îl susţin. „Speranţa moare ultima, încă mai sper. (…) speranţa nu e foarte mare, dar mai am să zic, cum se zice, de doi bani speranţă că poate le vine mintea la cap unei majorităţi din colegii mei”, spune Orban.

Întrebat dacă va pleca din PNL şi va înfiinţa o nouă formaţiune politică, alături de senatorii şi deputaţii care îl susţin, Ludovic Orban a răspuns: „Dacă nu se îndeplinesc condiţiile pe care le-am pus, mai mult ca sigur că da”.
Întrebat dacă îl va invita şi pe primarul general al Capitalei în formaţiunea politică pe care ar putea să o înfiinţeze, fostul preşedinte al PNL a răspuns că nu a avut discuţii cu acesta pe acest subiect.

„Speranţa moare ultima, încă mai sper, că Partidul Naţional Liberal este partidul în care au am investit enorm. (…) Din păcate, astăzi, în punctele strategice ale  Partidului Naţional Liberal, în structurile care generează deciziile practic sunt nişte oameni care îl ascultă numai pe Iohannis. (..) Sper, speranţa nu e foarte mare, dar mai am să zic, cum se zice, de doi bani speranţă că poate le vine mintea la cap unei majorităţi din colegii mei, se vor trezi, vor rupe complet relaţiile cu Iohannis”, a adăugat Ludovic Orban. 

 
El spune că va lua o decizie cu privire la viitorul său politic, „într-un timp rezonabil”, indicând, în acest context, orizontul temporal de două-trei săptămâni.
Orban consideră că „brandul” PNL „este într-un mare pericol”, arătând că partidul a scăzut de la o intenţie de vot de 27% PNL şi este „prăbuşit”. 
„Se îmbată cu apă rece cine îşi imaginează că avem mai mult de 15%”, susţine Orban.
Fostul preşedinte a reclamat de asemenea că, după dezafilierea sa de la grupul parlamentar al partidului, cei care l-au susţinut din teritoriu au fost fie daţi afară din partid, fie schimbaţi din funcţiile publice pe care le deţineau. El a dat, în acest sens, exemplul fostului subprefect al Capitalei şi al fostului subprefect al judeţului Argeş Emanuel Soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *