Boc rămâne dedicat metroului, trenului metropolitan și centura: „Mă voi bate pentru aceste proiecte cât timp voi fi în viața publică”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Într-o intervenție telefonică care a avut loc vineri dimineață la postul local Realitatea FM Cluj, primarul Emil Boc a vorbit și despre cele trei mari proiecte de infrastructură ale Clujului: metrou, tren metropolitan și centura metropolitană.

Deși finanțarea este incertă pentru aceste trei proiecte majore, edilul Clujului nu și-a pierdut speranța și a declarat că se bate pentru ele cât timp va fi în viața publică.

„Mergeți în orice oraș mare, nu numai capitale. Este transport intermodal integrat, cobori din aeroport, te urci în metrou și te duci în orice parte orașului. Metroul unește o parte cu alta a zonelor metropolitane, aceste lucruri au fost făcute acum 20-30 de ani, noi acum ne punem întrebarea dacă e bine să facem ce alții au făcut deja.

Sunt un “must”, obligatorii și de bun simț. Noi am făcut studiile pe cont propriu, sunt în fază avansată, acum trebuie să fie duse la bun sfârșit de guvern. Pentru ca orașul să fie atractiv este vital să facem aceste proiecte, metroul, trenul metropolitan, centura.

Nu sunt un moft, sunt o necesitate. Mă voi bate pentru aceste proiecte cât timp voi fi în viața publică. Cred în ele și cred că clujenii trebuie să aibă alternative la transportul poluant”, a declarat Boc.

Metrul din Cluj va avea în total 19 stații, însă, în prima etapă se fac 9. Stațiile de metrou vor fi realizate prin săpătură deschisă, prin metoda top-down (de sus în jos), iar tunelurile se vor realiza cu aparate de tip TBM (tunnel boring machine).

Traseul total al metroului ar urma să aibă 21 de km, însă, în prima etapă se vor construi 9,16 km. Acest tronson va lega cartierul Mănăștur de Sopor și va avea 9 stații.  Lucrările la prima secțiune ar putea începe la mijlicul anului 2023 și sunt evaluate la 800 de milioane de euro. 

Investiția totală a metroului este estimată la 1,7 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *