Românii, săracii Europei. Aproximativ 10% din populație trăiește cu 25 de lei

Politica nationala

Datele statistice arată că românii sunt cei mai săraci dintre europeni, în condiţiile în care 10% din populaţie trebuie să supravieţuiască lunar cu mai puţin de cinci euro pe zi. Această sumă este de şase ori mai mică decât cea pe care o câştigă, în medie, cei mai săraci europeni, relatează Digi24.

De asemenea, România rămâne la coada Uniunii Europene şi când vine vorba despre salariul minim. Mai exact, aproape unul din trei angajaţi încasează, lunar, mai puţin de 1.400 de lei. De exemplu, un portughez aflat în această categorie câştigă lunar 450 de euro, adică echivalentul a peste 2.200 de lei. Până şi bulgarii stau mai bine ca noi la acest capitol, câştigând cu 20 de euro mai mult.

De ce a ajuns România cea mai săracă ţară din Europa?

Economistul Adrian Negrescu a explicat pentru Digi24 că românii sunt condamnaţi la sărăcie pentru că nu există programe care să le asigure pregătirea profesională pentru meserii mai bine plătite:

„Este o accentuare a sărăciei în România, ca urmare a faptului că nu există programe de reconversie profesională, nu există soluţii pentru ca aceşti oameni să poată să fie pregătiţi pentru meserii mai bine plătite. Sunt foarte multe oraşe, comune, localităţi rurale, acolo unde nivelul de sărăcie e cel mai mare din UE. Sunt condamnaţi la sărăcie într-o ţară în care, cel puţin statistic, arată mai bine din punct de vedere economic faţă de acum 20 de ani”.

La rândul său, Victoria Stoiciu, expert Fundaţia Friedrich Ebert România, a declarat următoarele cu privire la cine sunt românii afectaţi de acest fenomen:

Vorbim de oamenii care muncesc cu ziua, vorbim de oamenii care muncesc la negru, care pur şi simplu au un teren agricol, îl lucrează, pot să vândă ceva produse, nu sunt consideraţi şomeri, fac o muncă, au un venit, dar venitul e extrem de mic. Vorbim în cel mai rău caz de persoane salariate, în care ai tatăl care lucrează pe salariul minim pe economie, sau poate pe un part time, deci pe jumătate de normă, dar are în întreţinere soţie şi copii, şi atunci evident că suma care revine este foarte mică”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *