Parlamentul European recomandă înfiinţarea Procurorului Verde pentru prevenirea tăierilor ilegale de păduri din România

Politica nationala

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a anunţat, marţi, că Parlamentul European a realizat un studiu privind tăierile ilegale de păduri. Cu un conţinut de peste 130 de pagini, documentul a fost prezentat în Comisia pentru Petiţii, şi în el sunt analizate diferenţele legislative şi sancţiunile din statele membre, cu recomandări clare pentru combaterea eficientă a fenomenului.

Printre recomandările date de autoritatea UE se numără şi înfiinţarea instituţiei Procurorului Verde European care să se ocupe atât de exploatările forestiere ilegale, cât şi de infracţiunile financiare asociate acesteia sau de eventuale încălcări ale drepturilor omului, se arată într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

„Un Procuror Verde la nivelul UE ar facilita investigaţiile transfrontaliere şi urmărirea penală unitară a infractorilor în toate statele membre”, arată autorii.

Recomandările experţilor includ şi alte măsuri precum îmbunătăţirea legislaţiei europene privind obligaţiile operatorilor de lemn şi produse din lemn (EU Timber Regulation – EUTR), care să extindă responsabilitatea operatorilor şi la companiile distribuitoare, ambele având interdicţia de a comercializa lemn obţinut ilegal.

O altă recomandare a acestora ar fi aceea ca legislaţia privind tăierile ilegale să fie unitară la nivelul statelor membre, nivelul sancţiunilor crescut şi prevederile coroborate cu cele privind corupţia, evaziunea fiscală sau încălcarea drepturilor omului.

Potrivit sursei citate, prezentarea publică a acestui studiu are loc după ce luni, în contextul înmulţirii atacurilor violente asupra celor care demască furturile de lemn din pădurile României, cunoscutul activist de mediu Daniel Bodnar a fost audiat în cadrul Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European (PETI). Bodnar a depus o petiţie prin care solicită intervenţia instituţiilor europene pentru protecţia activiştilor, a jurnaliştilor şi avertizorilor de integritate care se opun infracţiunilor asupra mediului în România şi în statele membre UE.

La cererea europarlamentarului USR Vlad Gheorghe, membru al Comisiei din partea grupului Renew Europe, petiţia a fost dezbătută în procedură de urgenţă în prezenţa semnatarului.

Activistul de mediu Daniel Bodnar a explicat europarlamentarilor că România deţine două treimi din pădurile primare din zona temperată europeană, aşa încât ele sunt un bun de interes public, naţional şi european, iar distrugerea lor nu afectează doar cetăţenii sau statul român, ci întreaga Europa.

Bodnar a relatat că, de la începutul acestui an, au fost consemnate peste 60 de agresiuni asupra personalului silvic: violenţă fizică, ameninţări cu moartea, incendierea bunurilor şi hărţuirea familiilor, inclusiv copiii pădurarilor, acestea fiind datele oficiale ale Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”. Mai mult, activistul a informat că, din 2014, Regia Naţională a Pădurilor a înregistrat peste 800 de astfel de cazuri – 6 pădurari au fost ucişi, mulţi alţii au avut nevoie de spitalizare, el însuşi fiind victimă a unor atacuri violente.

„Vă rog să interveniţi ferm pentru stoparea atacurilor împotriva activiştilor, jurnaliştilor şi avertizorilor de integritate care protejează pădurile europene. Vă rog să analizaţi necesitatea unei rezoluţii urgente în acest sens. De asemenea, rog Comisia să se asigure că autorităţile române şi din toate statele membre cu probleme similare îi protejează în mod real pe cetăţenii care luptă pentru protecţia mediului”, a mai transmis Daniel Bodnar europarlamentarilor.

Europarlamentarul luxemburghez Marc Angel (S&D) a apreciat curajul de care a dat dovadă Daniel Bodnar în lupta sa împotriva defrişărilor din România.

„Activiştii de mediu români se confruntă cu atacuri fizice, verbale şi online violente, care contravin principiilor şi drepturilor fundamentale ale UE. De cele mai multe ori, datorită activiştilor de mediu aflăm despre infracţiunile asupra mediului, de aceea trebuie să luăm toate măsurile posibile să-i protejăm, să le garantăm căi eficiente de acţiune legală şi să punem capăt impunităţii agresorilor”, a mai declarat europarlamentarul luxemburghez.

În intervenţia sa din Comisie, Vlad Gheorghe, europarlamentarul USR care a propus înfiinţarea Procurorului Verde European, a subliniat că la nivelul Uniunii încă lipseşte un instrument pentru combaterea eficientă a infracţiunilor de mediu.

Majoritatea atacurilor violente asupra avertizorilor de integritate, a activiştilor şi jurnaliştilor sunt legate de tăierile ilegale de pădure şi depozitele ilegale de deşeuri. Ambele sunt activităţi infracţionale extrem de profitabile, care implică reţele organizate transfrontalier. Adesea infractorii rămân nepedepsiţi, aşa cum avertizează şi EUROPOL”, le-a explicat Vlad Gheorghe colegilor din Comisia pentru Petiţii.

Gheorghe a mai subliniat că în cazurile de agresiune asupra activiştilor, autorităţile locale şi naţionale nu reuşesc să-i protejeze nici pe aceştia şi nici mediul, de aceea a solicitat intervenţia instituţiilor europene, inclusiv o reglementare la nivelul Uniunii privind responsabilitatea companiilor care să ţină cont de aspectele de mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *