INS: Creşterea economică a României a încetinit

Politica nationala

Creşterea economiei româneşti a încetinit la 0,3% în trimestrul al treilea față de trimestrul anterior, arată cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Recent, Comisia Europeană a revizuit în scădere, de la 7,4% la 7%, estimările privind creşterea economică a României pe 2021.

Astfel, arată datele INS, creşterea economiei româneşti a încetinit la 0,3% în trimestrul al treilea față de cel anterior. Față de aceeași perioadă a anului trecut, avansul PIB a fost de 7,2% pe serie brută şi 8% pe serie ajustată.

În primele nouă luni din 2021, PIB-ul a crescut cu 7,1% pe seria brută şi cu 6,8% pe seria ajustată sezonier faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Institutul a mai transmis că seria ajustată sezonier a fost recalculată ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării PIB-ului pentru trimestrul III 2021 în seria trimestrială. Asta pentru că au fost modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a PIB-ului pentru trimestru al doilea, publicată în comunicatul de presă din 11 octombrie 2021.

Prin urmare, cifrele privind avansul PIB în primul trimestru al acestui an, față de trimestrul precedent, fost revizuite în scădere de la 2,6% la 2,2%, iar cele din trimestrul al doilea, față de cel precedent, au fost revizuite asemenea de la 1,9% la 1,5%.

Recent, și Banca Naţională a României (BNR) a publicat datele despre datoria externă totală a României. Aceasta a ajuns la 133,6 miliarde euro, după ce, în perioada ianuarie-septembrie, a crescut cu 6,82 miliarde de euro

„România are printre cele mai rapide reveniri ale economiei din UE”

La începutul acestei luni, Florin Cîțu, premierul demis, declara că „România este țara care are cea mai rapidă sau printre cele mai rapide reveniri ale economiei” din UE.

Cîțu a mai precizat că România va avea anul acesta o creștere economică undeva în jur de 7%, „cu un deficit în scădere, cu venituri mai mari la buget și cu un șomaj în scădere, o rată a șomajului în scădere”.

„Eu am spus din primul moment că nu vom crește taxe și până acum m-am ținut de cuvânt„, a mai afirmat premierul demis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *