Rafila, despre certificatul Covid: „Nu este un instrument opresiv, este pentru protejarea sănătăţii”

Sanatate

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat, miercuri, la Parlament, că certificatul digital este un instrument care salvează vieţi, nu unul opresiv. Totodată, medicul este de părere că documentul ar trebui introdus şi retras în funcţie de anumite rate de incidenţă.

„Vă dau doar un exemplu teoretic. Lucrul ăsta nu l-am stabilit, am discutat în principiu cu specialiştii din sănătate publică din cadrul Institutului Naţional. Introducerea, de exemplu, ar putea să fie după trei săptămâni de creştere consecutivă cu un indice de multiplicare mai mare de 1,5.

Retragerea ar fi o scădere similară, dar şi sub o incidenţă, să spunem, de 1 sau de 0,5, adică trebuie să găsim o incidenţă foarte scăzută încât lucrul ăsta să nu pună în pericol sănătatea populaţiei. Şi trebuie să mergem în paralel, să nu renunţăm la încurajarea vaccinării, pentru că, până la urmă trebuie să facem doar acest lucru, să încercăm să explicăm oamenilor că acest certificat verde este pentru protejarea sănătăţii, nu este un instrument opresiv”, a precizat Rafila, la Parlament, întrebat la ce incidenţe de răspândire a virusului ar trebui să se renunţe la certificatul verde.

De asemenea, Rafila, care a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a mai afirmat că parlamentarii nu încearcă să amâne dezbaterea proiectului legat de certificatului digital.

„Noi, prin lege, putem să stabilim un cadru şi intrarea în funcţiune a certificatului se poate face în orice moment. Este nevoie de acest lucru, în momentul în care criteriile la care am făcut referire se îndeplinesc. Deci nu discutăm de o amânare. Că unii spuneau că îl amânăm în ianuarie. Noi putem să discutăm despre un act normativ nou, cred că ar trebui să fie un act normativ nou, şi atunci putem să mergem cu un mecanism predictibil, lumea ştie despre ce este vorba, este anunţată din timp dacă există creşteri prelungite ale transmiterii şi inclusiv la nivel individual fiecare poate să îşi ia măsuri de protecţie încât să influenţeze favorabil transmiterea, adică să scadă transmiterea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *