Octavian Jurma: „Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăznet. Faceți-vă boosterul, e un privelegiu că e liber”

Sanatate Slider

Epidemiologul Octavian Jurma a declarat că în cazul în care infecţiozitatea noii tulpini se confirmă, „valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet” și îi îndeamnă pe români să se vaccineze, chiar dacă au trecut prin boală.

„De unde provine estimarea că Omicron este de 5x mai infecţios decât Delta? Din evaluarea ratei de dislocare a tulpinii precedente cum sunt cele din imagine. Probabil că estimarea finală a ratei de reproducere va fi semnificativ mai scăzută, însă aceleaşi metode au prognozat că Delta este cu 70% mai infecţioasă decât Alpha. Dacă Delta a produs un asemenea dezastru în România, cu un avantaj de 50% faţă de Alpha, va imaginaţi ce ravagii poate face Omicron şi cu un avantaj de „doar” 100% faţă de Delta”, a scris epidemiologul Octavian Jurma pe Facebook.  

Jurma subliniază că Omicron „este o veste mai proastă pentru România decât este pentru Africa de Sud” pentru că țara noastră are „o populație mai îmbătrânită și mai vulnerabilă”.  

„(…) Omicron infectează în medie de 5 ori mai uşor populaţie care a trecut deja printr-un boală într-o ţară cu rată scăzută de vaccinare (adică o populaţie similară cu România). Deci încă nu ştim dacă Omicron este o veste proastă pentru toată Europa, doar că este o veste mai proastă pentru România decât este pentru Africa de Sud (noi avem o populaţie mult mai îmbătrânita şi mai vulnerabilă). Există semne că Omicron se răspândeşte cu rapiditate în Europa şi prin urmare este foarte posibil că următorul val va fi produs de Omicron”, a mai scris epidemiologul.  

Acesta atrage atenția că masca devine un mijloc de protecţie absolut esenţial, chiar în spaţii libere, dacă suntem în proximitatea unei alte persoane la mai puţin de 2 m.  

„În fața unei tuplini atât de infecțioase masca FFP2 și chiar FFP3 devine un mijloc de protecție absolut esențial imediat cum ieșim din casă și chiar în spații libere în care ne aflam în proximitatea unei alte persoane la mai puțin de 2 m. Dacă Delta avea nevoie de 1-2 minute la o distanţă sub 2 metri să producă infectare, Omicron va avea nevoie de mai puţin de 1 minut. Va imaginaţi cum va arată un val 5-Omicron în aceste condiţii în România dacă va produce de 2x mai multe cazuri de 2x mai repede decât Delta? (…) Valul 4-Delta ne-a lovit că un tsunami, aşa cum ştiam că o va face dacă nu luăm măsuri de protecţie a populaţiei. Dacă infecţiozitatea B.1.1.529 se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi că un trăsnet”, afirmă cercetătorul.  

Rugaţi-va că veştile că Omicron este mai puţin virulent (grav) decât Delta pentru persoanele trecute prin boală sau vaccinate să fie adevărate. Valul Omicorn a debutat abia acum 2 săptămâni în Africa de Sud, deci în această săptămâna vom avea şi primele date statistice legate de spitalizare. A, era să uit. În Africa de Sud e vara acum. În Europa e iarnă. Vaccinaţi-vă, mai ales dacă aţi trecut prin boală. Faceţi-vă boosterul, e un privilegiu că e liber. Purtaţi masca”, a conchis Jurma.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.