Dr. Beatrice Mahler, despre obligativitatea vaccinării: „O măsură ce trebuie decisă la nivel politic”

Sanatate

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală, a declarat joi, la postul B1 TV, că introducerea vaccinării obligatorii poate fi decisă numai la nivel politic.

„Eu cred că în acest moment, din studiul care a fost dat publicităţii de curând, o mare parte din populaţie reclamă insuficientă informare. Nu toţi au înţeles sau nu toţi au acces în modul în care ei înţeleg accesul sau au nevoie de acest acces la informare despre ceea ce înseamnă vaccinare. Probabil că încă nu am reuşit cei care vorbim despre vaccinare de atât timp să explicăm tuturor şi mai ales la persoanele cu comorbidităţi nevoia vaccinării.

Cred că atunci când vorbim de vaccinare trebuie să ne concentrăm pe nevoia persoanelor de a fi informate, pentru că asta reclamă sau asta solicită marea majoritate a celor care încă nu au luat această decizie, iar obligativitatea, din punctul meu de vedere, este o măsură care trebuie decisă la nivel politic. Eu, ca medic, susţin însă că tratamentul profilactic prin vaccinare este o soluţie care salvează vieţi”, a afirmat Mahler, întrebată dacă este de părere că vaccinarea obligatorie ar fi o măsură utilă în acest moment.

Întrebarea a venit în contextul în care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre necesitatea discutării potenţialei introduceri a vaccinării obligatorii la nivelul Uniunii Europene.

În ceea ce priveşte noua tulpină de SARS-CoV-2, numită Omicron, medicul a precizat că aceasta este de patru ori mai contagioasă decât tulpina Delta dar că în perioada următoare vor apărea noi informaţii cu siguranţă:

„Cred că discuţia trebuie să o purtăm de la datele puţine pe care le cunoaştem în acest moment despre tulpina Omicron. Ştim până la acest moment că este de patru ori mai contagioasă decât tulpina Delta, dar nu avem foarte multe informaţii despre modul în care ea se manifestă, despre categoriile de populaţie, adică vaccinaţi-nevaccinaţi, modul în care preponderent afectează una din aceste categorii. Nu avem date despre răspunsul la boală pe care îl au pacienţii cu comorbidităţi”.

Sunt informaţii pe care cu siguranţă o să le avem în următoarea perioadă. Până atunci, cred că cel mai important este să continuăm să privim cu atenţie informarea la nivel internaţional pe care o realizează cei care în acest moment se confruntă cu tulpina Omicron, iar cazurile care sunt în acest moment în România, din punctul meu de vedere şi din informaţiile publice care sunt transmise, sunt corect gestionate din punct de vedere epidemiologic, au fost testate, se face secvenţiere, sunt izolate, iar contacţii sunt monitorizaţi.”

Remarcile medicului Beatrice Mahler vin în contextul în care trei români întorşi din Africa de Sud au fost testaţi pozitiv cu SARS-CoV-2. Este vorba de un jucător din cadrul echipei de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare şi alte două persoane, toţii revenind în ţară cu acelaşi avion.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că la două dintre cele trei persoane testate pozitiv la coronavirus la întoarcerea din Africa de Sud, există o “suspiciune înaltă” pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

“Procesul de secvenţiere a genomului pentru tulpina Omicron se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile. În urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2. Cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună şi se află în izolare şi monitorizare”, se arată într-un comunicat al ministerului de resort, remis Epoch Times România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *