Jurma: „Omicron va fi un val al copiilor și tinerilor: Dacă încă nu ți-ai vaccinat copiii vaccinează-i, acum!”

Sanatate

Epidemiologul Octavian Jurma este de părere că tulpina Omicron este aparent „mai blândă” decât Delta pentru că nu crește numărul persoanelor spitalizate, chiar dacă există un număr mai mare de infectări.

Totuși, analiza arată că a crescut numărul copiilor și al tinerilor spitalizați (categoria 0-39 ani).

„Chiar dacă scăderea aparentă a virulenței Omicron poate fi o consecință a acestei migrații în zona tinerilor unde severitatea și mortalitatea sunt mai scăzute decât la vârstnici, creșterea spitalizărilor va duce inevitabil și la creșterea numărului de decese tot în această categorie.

Nu știm care va fi profilul demografic al valului Omicron în Europa, dar în România se pare că deciza a fost luată să repetăm „succesul” din valul 4-Delta. E foarte posibil deci ca valul Omicron să fie un val al copiilor și tinerilor și în România”, susține Jurma, afirmând că relaxările, vacanțele de Sărbători și revenirea în școli vor fi în favoarea tulpinii Omicron.

„Dacă acesta va fi alimentat în următoarele săptămâni de relaxarea, socializarea și vacanțele de sărbători și apoi de deschiderea școlilor în format fizic imediat după revenirea din vacanțe, avem aproape o certitudine că și valul Omicron va debuta la două săptămâni după deschiderea școlilor, undeva în a două jumătate a lunii ianuarie”, adugă Octavian Jurma.

„Delta a produs deja mai multe decese în categoria 0-19 ani în Romania (21 decese) decât cele 3 valuri precedente (18 decese) deși a produs doar 75% din cazurile oficiale. Omicron poate tripla cu ușurinta numarul de internari în spitale în aceasta catagorie, chiar daca înca putem spera ca nu va creste numarul de decese. Rămâne de văzut dacă românii vor fi la fel de insensibili dacă pandemia va începe să ceară tribut și dintre copiii noștri, cum a fost când pandemia a decimat bătrânii noștri. 

Să sperăm că cei în vârstă nu vor spune și ei „lasă că mor doar tinerii”. Dacă încă nu ți-ai vaccinat copiii, cred că aceste grafice vorbesc de la sine: vaccineaza-i, acum!”, transmite epidemiologul.

„Nu merită riscul să fie infectați nici cu Delta, care incă este tulpina dominată in Romania, nici cu Omicron care produce forme mult mai grave de boală la tineri decat Delta. Rețineți că aceste grafice sunt spitalizări nu infectări. 

Pe de altă parte nu e cazul să intrăm in panică. Omicron are nevoie de 2-4 săptămani pentru a deveni dominantă si a produce debutul unui val, deci nu este o amenințare iminentă”, conchide Jurma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *