Sondaj: Emmanuel Macron pierde alegerile prezidențiale din Franța, în fața candidatei partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse

Politica externa

Emmanuel Macron, actualul președințe al Franței, ar pierde alegerile prezidențiale în fața candidatei partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, arată un sondaj realizat de institutul Elabe, citat de France24.

Valérie Pécresse a fost avantajată de faptul că, recent, a fost desemnată președinta regiunii Ile-de-France, așa că a câștigat 11 puncte procentuale față de sondajul precedent al Elabe, realizat pe 23 și 24 noiembrie. Ea a urcat astfel la 20% din intenţiile de vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Macron, în schimb, e creditat cu 23%, dar a pierdut două puncte față de sondajul anterior.

Dacă cei doi ar ajunge să se înfrunte în al doilea tur de scrutin, Macron ar fi învins de Pécresse. Primul candidat ar obține 48%, iar al doilea 52%.

Sondajul mai arată că, în primul tur, ambii i-ar devansa pe candidații RN (extremă-dreaptă) Marine Le Pen, 15%, și pe Eric Zemmour (extremă-dreaptă), 14%. Prima a pierdut 5%, iar al doilea a câștigat un procendt față de sondajul anterior.

Foto: Hepta – DPA Images / Julien Mattia

 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *