USR: „Coaliţia PSD-PNL-UDMR îşi bate joc de români împânzind instituţii cheie cu sinecurişti”

Politica nationala

USR a transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, că dezaprobă cu fermitate „modul ruşinos” în care coaliţia PSD-PNL-UDMR înţelege să guverneze, „cu acapararea tuturor instituţiilor cheie din statul român şi cu instalarea în posturi importante a unor persoane a căror principală calitate este doar apartenenţa la partidele la putere”.

„USR nu va gira prin votul său astfel de numiri care reprezintă o sfidare la adresa tuturor românilor de bună credinţă. După ce au instalat la şefia Secretariatului General al Guvernului un condamnat penal, PSD, PNL şi UDMR vor să pună în comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei pe Alexandru Stănescu, fratele baronului PSD de Olt Paul Stănescu.

Faptul că acesta nu are nicio legătură cu domeniul pe care se presupune că îl va reglementa contează prea puţin pentru noua coaliţie la putere. Lucru transmis, de altfel, cu nonşalanţă, chiar de către preşedintele PSD, care a explicat românilor că a contat în nominalizarea lui Alexandru Stănescu faptul că ‘este unul dintre foştii parlamentari care nu au mai avut locuri pe listele parlamentare'”, a transmis USR.

Cristina Prună, revoltată

„Propunerea PSD este o ruşine şi o bătaie de joc la adresa românilor. Vedem tot mai des cum foşti parlamentari care nu au mai prins un nou mandat sunt numiţi în fruntea unor instituţii cheie ale statului. Dacă ne uităm la CV-ul domnului Stănescu nu îl recomandă absolut nimic pentru această funcţie. Are experienţă în Agricultură, nicio legătură cu piaţa de energie.

Reamintesc că vorbim de ANRE, instituţie care gestionează o piaţă de miliarde de euro, piaţa de energie, şi care ar trebui să vegheze la servicii de calitate pentru consumatorii români.

Vedem doar ce treabă a făcut ANRE în ultimul an cu liberalizarea pieţei de energie. În plus, nu vor fi nici măcar audieri ale celor care candidează pentru posturi în comitetul de reglementare. USR a cerut audieri, dar PSD, PNL, UDMR nu au vrut. Probabil nu vor să se facă de ruşine”, a declarat deputata USR Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

USR: Încep să se vadă rezultatele coaliţiei hoţiei!

„Tocmai pentru că recunoaşte importanţa deosebită a ANRE, USR a depus, la începutul lunii noiembrie, la iniţiativa Cristinei Prună, un proiect de lege care stabileşte nu doar obligaţia desfăşurării de audieri în Parlament în cazul celor care vizează un post de conducere în Autoritate, dar prevede şi că şefii ANRE răspund în faţa Parlamentului. Concret, mandatele acestora ar înceta de drept dacă raportul de activitate al instituţiei primeşte un vot negativ în plenul Parlamentului. Totodată, dacă nu pun în aplicare deciziile relevante, cu caracter juridic obligatoriu, ale Comisiei Europene şi ale Agenţiei pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei, şefii ANRE ar putea fi revocaţi din funcţie.

În contextul nominalizării lui Alexandru Stănescu pentru comitetul de reglementare al ANRE, USR a solicitat luni, în şedinţa Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, ca proiectul depus de Cristina Prună să fie pus pe ordinea de zi a plenului spre a fi adoptat în regim de urgenţă, iar noile numiri la ANRE să respecte condiţia audierilor parlamentare.

Solicitarea USR a fost respinsă, pentru că noua coaliţie la guvernare nu vrea nici criterii clare şi proceduri transparente de numire în funcţii publice, nici răspundere reală pentru cei care, contra unor remuneraţii şi de peste 10.000 de euro pe lună, conduc instituţii cheie nu în beneficiul românilor, ci în beneficiu propriu ori de partid.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *