Proiect de lege pentru includerea Revoluţiei din ’89 în manualele de istorie

Politica nationala

Deputatul PNL Marilen Pirtea, rector al Universităţii de Vest din Timişoara, anunţă că va depune un proiect de lege care să repare „o mare nedreptate” vizând istoria recentă a României. Concret, Pirtea deplânge faptul că din manualele şcolare lipsesc informaţiile despre revoluţia de la Timişoara şi ceea ce a urmat – prăbuşirea regimului ceauşist în România, şi transmite că va iniţia un proiect de lege care să schimbe situaţia.

„La 32 de ani de la Revoluţia de la Timişoara din 1989, trăim cu stupefacţie într-o realitate post-adevăr, în care generaţii întregi de tineri, de la cei care abia intră în ciclul şcolar gimnazial, până la elevii claselor a douăsprezecea, sunt aproape complet lipsiţi de informaţia elementară despre Revoluţia de la Timişoara, despre schimbările de regim social şi politic produse în decembrie 1989, toate datorate curajului timişorenilor eroi, care au realizat Revoluţia pe străzile însângerate ale Timişoarei.

Absenţa Revoluţiei din 1989 din paginile manualelor de istorie utilizate în şcolile noastre este una dintre gravele erori, o mare nedreptate, pe care cu toţii am tolerat-o până acum, o ruşine greu de dus pentru istoria Timişoarei şi eroii săi.

Pentru a repara această eroare a sistemului nostru de învăţământ şi pentru a recunoaşte meritele istorice ale revoluţionarilor timişoreni, eroi ai zilelor de Decembrie 1989, voi elabora şi promova un proiect de lege prin care să fie introdusă în curricula şcolară studierea obligatorie a unei discipline istorice ce este esenţială pentru formarea cetăţenilor României: Istoria Revoluţiei de la Timişoara din 1989 şi a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România.

Este datoria noastră, ca timişoreni şi ca români, să susţinem importanţa unei bune informări a elevilor despre cel mai important moment revoluţionar al istoriei noastre recente, să susţinem rolul extrem de important al istoriei scrise de timişoreni în Decembrie 1989, urmaţi apoi de întreaga ţară, toate aceste noţiuni, informaţii şi analize istorice fiind de neînlocuit pentru formarea completă a elevilor de azi şi de mâine, viitori cetăţeni. Proiectul legii va avea o primă formă în următoarele zile, urmând ca în prima sesiune parlamentară din 2022 să fie depus pentru dezbatere parlamentară”, scrie, pe Facebook, Marilen Pirtea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *