Ministrul Romaşcanu: „Cultura are pentru prima dată alocat un buget ce reprezintă 0,1% din PIB”

Politica nationala

Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, a spus că, pentru prima dată, bugetul alocat pentru 2022 Culturii reprezintă 0,1% din Produsul Intern Brut, fiind cu 45% mai mare decât cel pentru anul curent.

Într-un mesaj publicat vineri pe Facebook, Romaşcanu a spus că este vorba despre „un buget echilibrat, centrat pe investiţii, dar şi cu un pachet social important”.

„Cultura are pentru prima dată alocat un buget ce reprezintă 0,1% din PIB, cu 45% mai mare decât în 2021, premisă a îndeplinirii la un nivel decent a obligaţiilor ce revin ministerului”.

El a dat exemplu bani pentru schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural, „sector masiv afectat de pandemie”; resurse pentru pregătirea Timişoara – Capitală Culturală Europeană, dar şi resurse pentru restaurarea şi conservarea patrimoniului, programe culturale pentru instituţiile subordonate, programe ale sectorului independent, proiecte majore de investiţii – Muzeul Naţional de Istorie a României, Opera din Iaşi, restaurarea Vilei Florica; programul LIMES.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a afirmat că bugetul de stat pentru anul 2022 adoptat joi de Parlament este instrumentul cheie prin care coaliţia de guvernare va opri prăbuşirea economiei.

Alocarea bugetară de 0,1% din PIB pentru Cultură a fost una dintre priorităţile prezentate de Romaşcanu în noiembrie, la audierea în comisiile de specialitate din Parlament.

El a remarcat atunci faptul că industria creativă din România aduce „vreo 3,5% din PIB” şi a spus: „Deşi anul care urmează are nişte cifre destul de limitate, mi-aş dori să îmi conving colegii din Guvern să ajungem măcar la 0,1% din PIB, iar în următorii opt ani sperăm, visăm, la un 1%”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *