Boc, Szakats si berea la terasa

Editoriale Slider

Activistul civic si de mediu Istvan Szakats (foto jos), unul din moderatorii grupului de facebook intitulat Clujul Civic, un grup mare, cu reach bun, a fost vedeta conferintei de presa, prima in ultimul an, a primarului Emil Boc. Da, Boc face foarte rar conferinte de presa desi, de regula, cum statueaza legea, primaria, nu el, trebuie sa faca una pe luna, si asta pentru ca dispretuieste presa clujeana, daca nu chiar o uraste la propriu. A devenit un asupritor al presei libere, pe cand, acum 25-27 de ani, era un aparator. Lui Boc presa ii serveste doar cand da de bine de el, asa cum fac stirile seci de agentie. Cand presa incepe sa critice, sa ia la intrebari faptele sale de primar si om politic, afirmatiile, delaratiile si proiectele, nereusitele, putinii jurnalisti nealiniati devin tinte si antipatia sa fata de acestia si fata de intreaga presa creste vertiginos. 

S-a vazut asta si luni, la lunga si utila  conferinta pe care a organizat-o impreuna cu viceprimarii Dan Tarcea si Olah Emese (ma si mir ca i-a convocat).

Boc a iesit cu un discurs agresiv, dur, nervos. Pe jurnalistii care si-au facut meseria si au pus intrebarile ce trebuiau puse i-a trimis la bere pe terase cu activistul Istvan Szakats. Boc a facut luni o adevarate fixatie in legatura cu incomodul activist. I-a pronuntat numele de 5-6 ori apoi a mintit presa ca nu stie cine e, alb pe negru, intrebat fiind direct daca stie cine e acesta. A spus ca nu, ca e un nume vanturat prin presa.

De ce a rostit Boc in repetate randuri numele lui Szakats? Este o strategie insesizabila de cei neatenti, de pe acum sa ii murdareasca imaginea unui posibil contracandidat la primarie? Pentru ca in politica nu trebuie sa ocultezi nici o posibilitate… Daca nu e asta atunci Boc pur si simplu, extrem de irascibil pentru un inceput de an, a scapat porumbelul, apoi dandu-si, abil,  seama ca a gresit a incercat sa dreaga busuiocul dar nu i-a mai iesit si s-a afundat in criticile la Szakats.

Din nefericire pentru primar, singurul care a baut bere cu Szakats este …el, in 2016, la Bucuresti, cand la balotaj Clujul a pierdut titlul de capitala culturala 2021. Atunci Szakats era bun, era un consultant, un strateg, facea parte din numeroasa echipa sustinuta de primarie pentru a castiga titlul. Apar ambii in fotografia de dinainte de a se trece la vot,  in acea poza pe care chiar primaria a pus-o pe facebook.

Sa vii apoi in 2022 si cu insistenta sa spui ca nu il cunosti…este de neinteles. Asa cum chiar Szakacs a scris ieri pe grupul Clujul Civic ca au baut, toata echipa,  o bere doua trei dupa ce seful expertilor culturali care acorda titlul de capitala culturala europeana a votat pentru…Timisoara.

Maestre Boc, a fost buna berea cu Szakats in toamna calduta a Bucurestilor, acum sunteti pe baricade diferite, dar nu poti spune ca nu il cunosti…

Nici ce face Istvan Szakats nu e ok, foloseste un nickname pe facebook, ceea ce e imoral, iar in digital e posibil sa fie chiar ilegal, se numeste… Mathias Rex. Acesta gen de neasumare  sapa mult la credibilitatea lui si alimenteaza banuielile din spatiul public ca urmareste interese politice pe termen mediu si lung, adica..alegerile locale din 2024, in siajul unor forte politice nedeslusite inca.

Dar problema la Cluj nu e atat Boc si cu atat mai putin Szakats cat mediul politic si economic local, partidele aflate in stare de blat cu PNL Cluj in ultimii 10 ani, care nu au produs din… 2012 un candidat real la Boc. In 2024 acesta face… 24 de ani decand a fost ales parlamentar, deputat PD, in 2000.

Singura opozitie la PNL Cluj condusa de atatia ani de troika Boc-Buda-Tise e bruma de presa independenta care a mai ramas in oras si asta chiar nu ar fi treaba si rostul ei…ci al adevaratei opozitii politice, care e superba dar lipseste cu desavarsire…

Activistul civic, de mediu si expert cultural Istvan Szakats, presedinte al Fundatiei AltArt. Foto cont personal facebook
Szakats Istvan si Emil Boc. Bucuresti, octombrie 2017. Foto ActualdeCluj.ro

 

1 thought on “Boc, Szakats si berea la terasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *