Cum explică un jurnalist politic de televiziune renumit ascensiunea Partidului AUR

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider
Jurnalistul de televiziune Sebastian Zachmann, de la Prima TV, realizatorul emisiunii Insider Politic, a publicat pe contul său de facebook o analiză în care încearcă să explice ascensiunea din sondaje a Partidului AUR.
 
Redăm postarea: 
 
De ce crește AUR
🎗E singurul partid în care liderii coboară permanent la firul ierbii și întrețin o legătură directă cu electoratul, nu doar în campaniile electorale. Reportajul din Libertatea nu e o excepție, nu e o regie. George Simion bate țara-n lung și-n lat. Nici măcar nu e vreo inovație strategică. Asta făcea și Nicușor Dan în urmă cu câțiva ani: se urca seara în tren și dimineața era în colțul opus al țării. Cele mai multe filiale USR au apărut după lungi drumuri la vagon-cușetă. Partidele tradiționale – PSD, PNL și UDMR – au o curea de legătură foarte puternică cu electoratul fidel: primarul. În schimb, AUR compensează lipsa de aleși locali prin interacțiunea directă cu oamenii. De fapt, sloganul prezidențial „pas cu pas” e aplicat, la propriu, de AUR. Comparativ, USR a reușit câteva victorii spectaculoase la alegerile locale din 2020 (Coliban, Fritz, Lasconi, Pleșa, Clotilde, Viziteu etc), dar conducerea partidului, în loc să-i transforme pe primari în vectori de imagine, îi ține în spate.
🎗În paralel cu drumețiile electorale, George Simion face live-uri pe facebook care ajung la milioane de oameni, cealaltă față a bulei. Ce surpriză!, în online nu trăiește doar elita iubitoare de stat de drept și de excursii instagramabile. Această combinație între online și descălecat în cătune îmbrăcat în straie populare poate propulsa lejer AUR peste ținta de 20%, mai ales că plaja de acțiune este extrem de largă: de la votanți dezamăgiți de PSD, PNL și chiar USR (vezi reportajul Recorder de anul trecut), până la neolegionari și diaspora. Însă AUR nu va ajunge niciodată la guvernare, dar asta e o altă discuție.
🎗Coerența mesajului politic. Vă place sau nu, AUR a fost singurul partid care și-a îndeplinit anul trecut obiectivul anunțat la începutul legislaturii: răsturnarea guvernului Cîțu. A votat și moțiunea PSD, a semnat și moțiunea USR, iar George Simion a transmis live ședințele cu ușile închise din Parlament unde era consfințit blatul PSD-PNL. Apoi, formarea guvernului ultra-sistem PNL-PSD e un cadou perfect pentru un partid anti-sistem ca AUR, care va continua să crească puțin câte puțin, mai ales că în opoziție concurează doar cu un partid rănit – USR.
🎗Victimizarea. Amenințarea că va fi scos în afara legii e, de fapt, trambulina care va arunca partidul la un procent uriaș. Juridic vorbind, există două modalități ca un partid să fie dizolvat: fie printr-o hotărâre a CCR, fie printr-o sentință a Tribunalului București. După ce am citit legea partidelor politice, șansele mi se par mici în ambele cazuri, dar poate că experții în drept mă contrazic. Mesajul de negare a holocaustului e străveziu și oribil, dar e ambalat foarte abil. Oricum, dizolvarea AUR n-ar duce la îngroparea acestui partid, ci dimpotrivă, la renașterea lui sub un alt nume cu o puternică aură de victimă politică a sistemului.
🎗Atenție, urmează o frază care vă poate destabiliza emoțional! AUR e singurul partid credibil pe tema banilor primiți de la stat. Într-un singur an, AUR a strâns peste 3 milioane de euro din subvenție, fiind abia al patrulea partid din Parlament ca mărime. A se calcula câți bani au primit de la stat PSD, PNL și chiar USR. Pe ce i-au cheltuit, nu știm, pentru că subiectul e tabu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *