Ministrul Sănătății: „Sfatul meu este să utilizăm masca în exterior în zone aglomerate. Nu se renunţă la mască în spaţiile închise”

Sanatate

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri că nu se renunţă la utilizarea măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun şi în pieţele închise.

Ministrul a venit cu explicații, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că în privinţa portului măştii în spaţiile deschise urmează să fie luate măsuri în acord cu decizia Curţii Constituţionale a României, după publicarea acesteia în Monitorul Oficial, însă purtarea măștii de protecție rămâne obligatorie în spațiile închise.

„Această ordonanţă care a fost declarată neconstituţională a fost adoptată în anul 2020, făcea referire la utilizarea măştii în spaţiile deschise. În mod evident, după publicarea ei, trebuie să facem în aşa fel încât să respectăm decizia Curţii Constituţionale. Acum, celelalte moduri de utilizare a măştii în spaţii închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise sunt reglementate de Legea 55. Deci, este clar că nu se renunţă la mască în spaţiile închise. (…)

Problema legată de mască cred că este, din punctul meu de vedere, prea mult dezbătută la nivel juridic, legislativ. Până la urmă, masca este o barieră împotriva transmiterii infecţiei, este o protecţie ca să nu te infectezi, o barieră mecanică, care, de multe ori, s-a arătat eficientă, lucrul ăsta este absolut demonstrat din punct de vedere ştiinţific. Utilizarea corectă a măştii e o măsură de bun simţ pe care ar trebui să o aplicăm cu toţii, chiar dacă va exista o perioadă de o zi sau două în care am putea să renunţăm la mască în exterior. Sfatul meu este să utilizăm masca în exterior atunci când ajungem în zone aglomerate, pentru că riscul de transmitere a bolii rămâne ridicat”, a precizat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *