Urmează negocieri pentru încetarea focului între Ucraina și Rusia. Cele două părți urmează să stabilească data și locul întâlnirii

Politica externa

Administraţia preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că sunt în curs de desfăşurare discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a purta negocieri menite să prevină noi vărsări de sânge.

Serhiy Nykyforov, secretarul de presă al lui Zelenski, a declarat vineri seara într-o postare pe Facebook că „în aceste ore, părţile se consultă cu privire la locul şi data”.

„Cu cât mai repede încep negocierile, cu atât mai mari sunt şansele de reluare a vieţii normale”, a adăugat el.

Nykyforov a continuat: „Trebuie să resping acuzaţiile potrivit cărora am refuzat să negociem. Ucraina a fost şi rămâne pregătită să discute despre încetarea focului şi pace. Aceasta este poziţia noastră constantă”.

Cu toate acestea, nu era clar cât de productive vor fi aceste discuţii şi dacă vor avea loc la Minsk, capitala Belarusului de unde Rusia a lansat o parte din forţele sale de invazie, la Varşovia, aşa cum a cerut Kievul, sau în alt oraş.

Evoluţia survine în condiţiile în care armata rusă era pregătită să captureze capitala Ucrainei şi alte oraşe importante, dar cu un posibil cost major. Înarmată în săptămânile anterioare de către SUA şi alte ţări occidentale cu rachete antitanc de precizie şi rachete sol-aer Stinger, Ucraina a afirmat vineri că a provocat până la 2.800 de morţi în faţa trupelor ruseşti care avansează.

Departamentul de Stat al SUA a respins oferta preşedintelui rus Vladimir Putin de a purta discuţii cu Ucraina, considerând că nu este „diplomaţie reală”. Ned Price, a declarat că respectiva diplomaţie nu poate avea loc „la butoiul unei arme”.

Pentru ca diplomaţia să aibă loc, acţiunile militare ruseşti în Ucraina trebuie să înceteze şi forţele ruseşti trebuie să fie retrase, a spus el, potrivit BBC. Până în prezent, a adăugat Price, SUA nu au văzut niciun indiciu că Putin ar fi dispus să lase diplomaţia să aibă succes.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *