La Cluj învată deja 9 copii din Ucraina. Care sunt școlile unde au fost repartizați

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Inspectoratul Școlar Județean Cluj informează faptul că în contextul fenomenului de migrație a cetățenilor ucraineni, respectiv a celor care au decis să rămână pentru o perioadă de timp pe teritoriul județului Cluj că a venit în sprijinul elevilor ucrainieni care solicită continuarea cursurilor în școlile din județ.

Astfel, conform Ministerului Educației, pentru a respecta dreptul la educație și a asigura egalitatea de șanse, elevii ucrainieni sosiți pe teritoriul României pot fi cuprinși în grupe/clase/formațiuni de studiu, în calitate de audienți, la cursurile din unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal, respectiv a persoanei desemnate de către DGASPC Cluj pentru copiii cetățeni străini ucrainieni neînsoțiți.

La nivelul I.Ș.J. Cluj s-a constituit comisia pentru coordonarea activității de repartizare a preșcolarilor și a elevilor în unitățile de învățământ preuniversitar, conform cerințelor educaționale și de școlarizare ale solicitanților, precum și în internatele școlare aferente infrastructurii educaționale de care județul Cluj dispune.

În egală măsură I.Ș.J. Cluj a procedat la identificarea resurselor umane și procedurale, pentru a putea răspunde tuturor nevoilor și solicitărilor educaționale, generate de criza conflictului militar din Ucraina, pentru preșcolarii și elevii refugiați care se află pe raza județului Cluj.

Instituția este în permanentă legătură cu autoritățile județene și locale, precum și cu organizații non-guvernamentale, de profil, în scopul susținerii acestui demers umanitar, inclusiv prin cooptarea celor peste 80 de elevi cunoscători/ vorbitori de limbă rusă/ucraineană de orgine din Republica Moldova care învață în unitățile de învățământ preuniversitar liceal, în județul Cluj.

Până în prezent au fost înregistrați ca audienți 9 preșcolari/elevi ucraineni, la următoarele unități de învățământ preuniversitar: Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca; Colegiul de Telecomunicații „Augustin Maior” Cluj-Napoca; Grădinița cu Program Prelungit „Helene” Cluj-Napoca; Școala Gimnazială „Spectrum” Cluj-Napoca; Școala Primară „Ro Fin” Cluj-Napoca.

De asemenea, în perioada 10-15 martie 2022 Inspectoratul Școlar Județean Cluj în parteneriat cu Fundația Transylvania College și Programul Profesori Fericiți pentru România organizează webinarii tematice adresate cadrelor didactice din județ, în vederea prezentării unor strategii practice pentru suportul profesorilor, copiilor și adolescenților despre stres și traumă în timpurile dificile, activități de suport educațional și consiliere psihologică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *