Zelenski cere Germaniei să ajute Ucraina să salveze Kievul, numit odinioară ”micul Berlin”

Politica externa

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Germaniei, într-un discurs televizat, să ajute Ucraina să salveze Kievul, relatează CNN.

Kievul era numit odinoară ”micul Berlin”, cu care se asemăna ca ”deschidere, emoţie, libertatea din parcuri, sinceritatea oamenilor,, cluburi şi petreceri”, declară Zelenski.

„Acum Kievul este închis. Este tăcut şi aşteaptă (sunetul unei) sirene de raid aerian care obligă oamenii să se retragă în adăposturi„, afirmă el.

Zelenski a difuzat un clip de 20 de secunde în care se aude o sirenă de raid aerian şi a subliniat că este un lucru pe care ucrainenii îl aud ”ore, zile şi săptămâni”.

Sunetul unei sirene este un lucru cu care ucrainenii trăiesc, muncesc şi încearcă să doarmă. Ei îşi îngrijesc rănile, nasc copii şi mor”, declară el.

Atât Europa, cât şi Germania ”au puterea” să exercite presuni asupra Rusiei, a subliniat Zelenski.

Fără „comerţul vostru, companiile şi băncile voastre, Rusia nu va avea bani să finanţeze acest război”, a insistat el.

Şeful statului ucrainean a îndemnat la închiderea porturilor europene împotriva Rusiei, la renunţarea la surse de energie rusă şi la înterruprea aprovizonării cu mărfuri a Rusei.

„Sunt sigur că pacea este posibilă. Însă trebuie să acţionaţi pentru a o atinge. Fiecare dintre voi, în Germania,. în Europa. Pentru ca Kievul să poată fi numit din nou micul Berlin, pentru ca străzile şi pieţelşe noastre să fie la fel de sigure ca ale voastre”, a subliniat el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *