Clujul a marcat astăzi Ziua Mondială a Apei 2022

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

De 30 de ani, comunitatea internațională celebrează în fiecare an, în data de 22 Martie, Ziua Mondială a Apei, o sărbătoare care ne reamintește necesitatea stringentă a protejării apelor, prin punerea în lumină a responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Apei este „Apa subterană – Făcând invizibilul, vizibil”, cu referire la faptul că apa din sursele subterane, deși este invizibilă, constituie o resursă naturală care trebuie protejată și gestionată cu grijă, în perspectiva unei dezvoltări sustenabile.

De altfel, prin investițiile de mare anvergură derulate în ultimii ani de către Compania de Apă „Someș” S.A. și Consiliul Județean Cluj, în valoare totală de cca. 650 de milioane de euro, a fost asigurată continuitatea și siguranța în alimentarea cu apă potabilă de bună calitate, inclusiv prin gestionarea situațiilor de risc generate de schimbările climatice. În plus, prin recenta atragere a grantului european în valoare totală de 355,6 milioane de euro, județul Cluj intenționează să îndeplinească obiectivul nr. 6 din Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă a României – apă și canalizare pentru toți până în anul 2030!

În acest context, cu prilejul marcării Zilei Mondiale a Apei, Compania de Apă Someș organizează și participă la o serie de evenimente dedicate conștientizării fragilității acestei resurse.

Unul dintre evenimentele importante este reluarea, de către operatorul de apă, a programului propriu educațional destinat copiilor. Astfel, până în data de 28 martie a.c., specialiștii societății organizează lecții deschise cu prezență fizică, la sediul mai multor instituții de învățământ din județ, respectiv la Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Liceul Teoretic „Dumitru Tăuțan” Florești și la Școala Gimnazială „Ioan Bob”.

De asemenea, tot în sfera educației pentru mediu, Compania va participa la un eveniment internațional inițiat de cluburile Rotary din România și în care elevi din cca. 50 de școli din nouă țări vor încerca să răspundă cu idei și soluții la marile provocări oferite de schimbările climatice și de mediu.

Nu în ultimul rând, în cursul zilei de astăzi, marți, 22 martie, Rețeaua Globală a Muzeelor de Apă, la care Compania de Apă Someș S.A. este coinițiator și membru fondator, va lansa expoziția digitală 𝘐 𝘙𝘦𝘮𝘦𝘮𝘣𝘦𝘳 𝘞𝘢𝘵𝘦𝘳 (𝘐𝘮𝘪 𝘢𝘮𝘪𝘯𝘵𝘦𝘴𝘤 𝘈𝘱𝘢), eveniment în cadrul cărui Compania va participa cu șase fotografii care surprind imagini din activitatea sa de-a lungul timpului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *