Un deputat PSD a lansat un atac la românii din Diasporă: „Trimit foarte puțini bani în țară”

Politica nationala

Deputatul PSD Ionel Floroiu a declarat că românii din Diaspora trimit foarte puţini bani în România şi că, în realitate, nu ar aduce niciun aport la dezvoltarea socială, economică şi politică a României.

„Unii nici nu mai ştiu dacă sunt români sau nu sunt, care locuiesc de zeci de ani (…) Ei nu au nicio contribuţie la evoluţia statului român. Nu mai au pe nimeni în România. Nu au mai venit în România de zeci şi zeci de ani. Nu aduc niciun aport la dezvoltarea socială, economică şi politică a acestei ţări. (…)

Îmi pare rău, dacă din 700 de mii se trimite la vot 20 de mii, ce reprezentare să le dăm din partea românilor? Am auzit chestiunea asta cu diaspora, că investeşte în România, că aduce miliarde, zeci de miliarde. Practic, ce trimite, 200-300 de euro la cei rămaşi prin ţară, care reprezintă 0,01% din Produsul Intern Brut al României.

Sunt foarte puţini care vin investitori puternici, care aduc un capital serios în România. Dacă îmi spuneţi de 4 milioane de muncitori în construcţii, turişti în Europa”, a declarat Ionel Floroiu, citat de Gazeta Românească.

Declaraţia a fost făcută în Comisia de Administraţie a Camerei Deputaţilor, unde se discuta o propunere legislativă a USR, prin care ar urma ca diaspora să aibă o reprezentare parlamentară mai importantă.

Realitatea este însă cu totul alta decât cea prezentată de deputatul PSD. Potrivit datelor Băncii Naţionale, în 2020 remiterile diasporei s-au ridicat la 3,5 miliarde de euro, adică 1,5% din PIB, al treilea cel mai mare procent din UE, după Croaţia şi Letonia – o cifră mai mare decât volumul investiţiilor străine în ţara noastră.

Între 2007-2020, românii plecaţi la muncă în străinătate au trimis acasă 41 de miliarde de euro. În aceeaşi perioadă, potrivit BNR, investiţiile străine directe au fost de 57 de miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *