„Închideți porturile pentru vapoarele rusești! Nu importați din Rusia: – Discursul istoric a lui Zelenski în Parlamentul României

Politica nationala Slider

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut un discurs în plenul reunit a Parlamentului României. Acesta și-a început discursul cu prezentarea unui videoclip care surprinde imaginile dure din orașul Bucha, oraș pe care acesta l-a vizitat. „Numele orașului nostru Bucha va rămâne în istoria lumii, în istoria uciderii oamenilor” – a urmat Zelenski

Volodmir și-a continuat discursul prin a condamna poziția rușilor care „nici măcar nu se ascund, ei vorbesc deschis despre războiul împotriva Ucrainei” și a discuta articolul din RIA Novosti care justifica genocidul, cu titlul „ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina si doresc deucrainizarea și de-europenizarea Ucrainei. Moarea a cât mai mulți oameni e de dorit pentru ei”.

Zelenski i-a comparat pe conducătorii ruși cu Nicolae Ceaușescu „În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu, după mulți ani în care a fost clar că era inadecvat, că el și Securitatea duceau România în izolare. Acel regim se baza doar pe represiune, nimic nu era sfânt. Poporul român s-a ridicat și a dărâmat acel regim. La fel, nu pot fi convinși de nimic cei care dau ordine de război în Rusia. Acești oameni inadecvați au pierdut orice legătură cu realitatea.”

De asemenea, președintele ucrainean a menționat faptul că rușii ar dori să atace Odesa, lucru care ar pune în pericol Republica Moldova. „Este fundamental să apărăm independenţa Moldovei, iar asta înseamnă securitatea în întreaga regiune a Dunării.”

Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile. Rusia trebuie să fie privată de toate resursele, în primul rând economice. Închideți porturile pentru vapoarele rusești. Nu importați din Rusia” a fost cerința lui Volodmir Zelenski la adresa României. Astfel de concesii au mai fost făcute de către acesta în toate Parlamentele în care a fost invitat.

Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război” – a declarat acesta în încheiere, dar nu înainte de a promite o mai bună colaborare a celor două state în privința politicilor minorităților etnice.

Cătălin Todea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *