Partidul lui Viktor Orban a câștigat alegerile parlamentare din Ungaria

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Politica externa Slider

Partidul Fidesz, condus de Victor Orban, se apropie de o nouă victorie detașată, după alegerile de ieri. Fidesz-KDNP, obținând 53,06% din voturi. Acesta ar fi a 4 rundă de alegeri câștigate de partidul de extremă dreapta.

După numărarea a 98% dintre voturi, Opoziția unită, nu a reușit să obțină, conform datelor index.hu , decât 34,04% dintre voturile alegătorilor, iar Mișcarea Patria Noastră 6,21%. Prezența la vot a fost mare, apropiată de cea record din 2018 când 67,7% dintre alegători au fost prezenți. Astfel Fidesz, obținând 53,06%,  v-a avea majoritatea parlamentară, deja obișnuită, de două treimi cu 135 de mandate. 

„Am obținut o victorie excepțională – o victorie atât de mare încât probabil se poate vedea de pe Lună şi, în orice caz, cu siguranță de la Bruxelles”, a declarat Orban, conform Agerpres.
Victoria lui Orban e una cu atât mai importantă deoarece până în acest moment opoziția nu a fost una unită mișcarea Opoziția unită formată din 6 partide.

Alegătorii maghiari au votat de asemenea și un referendum privind drepturile comunitații LGBTQ+ și promovarea, expunerea și afișarea de conținuturi privind orientarea sexuală pentru minori.

Text de Cătălin Todea, student, an 1, jurnalism, UBB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.