A avut prima consultare publică pentru Strategia națională privind inteligența artificială, la Cluj-Napoca

POLITIC/ADMINISTRAȚIE

Casino Centrul de Cultura Urbana a găzduit la începutul acestei săptămâni prima consultare publică pentru Strategia națională privind inteligența artificială, în cadrul unui proiect european care urmărește adoptarea și utilizarea de tehnologii inovative în administrația publică.

În cadrul evenimentului, primarul Boc a declarat că: „am subliniat că inteligența artificială și tehnologiile inovative reprezintă cheia pentru o calitate a vieții ridicată, dar și pentru servicii publice rapide și eficiente. Ecosistemul de inovare din Cluj-Napoca este mediul propice pentru prototiparea și testarea de soluții inovative”, a precizat edilul.

De altfel, Cluj-Napoca s-a înscris deja pe direcția europeană Verde. Digital. Rezilient. Anul acesta, municipiul a aprobat Strategia de transformare digitală.

De asemenea, în cadrul instituției funcționează încă de anul trecut Serviciul de transformare digitală, un serviciu care are ca obiectiv crearea, testarea și implementarea de soluții inovative, prin care tehnologia să fie utilizată pentru a oferi servicii publice de calitate pentru cetățenii orașului.

În parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi finanţat din fonduri UE, proiectul va definitiva cadrul strategic național şi instrumentele de finanţare pentru participarea României la reţele şi ecosisteme europene de management al datelor ştiinţifice – open science.

Proiectul are ca scop adopţia tehnologiilor de tip blockchain în domenii cheie de intervenţie guvernamentală, precum identitatea persoanelor şi gestiunea documentelor din domeniul educaţiei, dar şi pentru definitivarea cadrului naţional în domeniul inteligenţei artificiale, tehnologie care prezintă un impact major asupra îmbunătățirii calităţii vieţii cetăţenilor şi dezvoltării afacerilor.

La întâlnire au participat:

– Marcel Ioan Boloș, Ministrul cercetării, inovării și digitalizării (intervenție online)
– Dragoș Vlad, Președintele Autorității pentru Digitalizarea României Prof. univ. dr. ing.
– Daniela Popescu, Pro-rectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca
– Prof. univ. dr. ing. Gabriel Oltean, Prorectorul Universității Tehnice din Cluj-Napoca
– Alina Pârâilă, Șef serviciu programe și proiecte, Autoritatea pentru Digitalizarea României
– Alexandru Lazarec, coordonator proiect, UTCN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *