Soluția găsită de ministrul Agriculturii pentru evitarea risipei alimentare: „Mănâncă înainte de a merge la cumpărături”

Politica nationala

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a devlarat că românii nu se vor confrunta cu o criză alimentară. El spune că a găsit soluţia pentru a evita risipa de alimente: „Înainte să merg să fac cumpărături, mănânc. Când mergi la cumpărături şi îţi e foame, ai cumpărat jumătate de magazin”.

Nu avem de ce să ne temem unei crize alimentare şi o spun cu responsabilitatea. Trebuie să facem diferenţa între o criză alimentară care este definită de lipsa alimentelor la raft, adică o penurie de alimente, şi o criză a disponibilităţii şi a posibilităţii populaţiei de a avea acces la acele alimente. Sunt două lucruri total distincte. Într-o ţară în anul 2021 s-a aruncat la gunoi două miliarde de kilograme de alimente putem vorbi de risipă alimentară„, spune Adrian Chesnoiu.

El face un apel pentru evitarea risipei alimentare şi spune că a găsit o soluţie.

„Ne putem face cu toţii o analiză să vedem cât din mâncarea, din alimentele pe care noi le achiziţionăm de la hipermarket ajung la coşul de gunoi la finalul săptămânii. şi atunci o să ne dăm seama că, de fapt, aceia sunt bani aruncaţi. Putem fi mai responsabili, putem să ne autoeducăm… Eu însumi am făcut un astfel de exerciţiu şi vă spun că am găsit şi soluţia – înainte să merg să fac cumpărături, mănânc.

Când mergi la cumpărături şi îţi e foame, ai cumpărat jumătate de magazin. Le punem pe toate în frigider şi la finalul săptămânii umplem coşul cu produse agro alimentare care ajung la gunoi. (…) În general, nu (merg – n.r.) cu listă, că funcţionez punctat cu nevoi, adică ce am nevoie în casă şi am nevoie să mă hrănesc, merg şi îmi achiziţionez”, conchide Chesnoiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *