Marina Ovsianikova, jurnalista din Rusia care a protestat în direct față de război, a realizat un reportaj despre refugiații ucraineni găzduiți de Moldova. Despre faptul că reportajul e în limba rusă aceasta a spus, conform unimedia.info, este intenționat, pentru ca oamenii din Rusia că vadă întreaga amploare a catastrofei”.
Marina Ovsianikova a fost angajată de ziarul german Die Welt, la mijlocul lunii aprilie, iar acum semnează primul ei reportaj pentru aceștia. Reportajul începe la granița Moldovei cu Ucraina, iar mai târziu aceasta discută cu mai multe familii cazate în Moldexpo, Chișinău.
Aici puteți urmării întregul reportaj.
Marina Ovsianikova a întrerupt un buletin de știri al Pervîi Kanal apărând în spatele prezentatoarei o pancartă pe care scria „Opriți războiul! Nu credeți propaganda! Aici vă mint!”. Marina Ovsiannikova, lucra pentru postul național, controlat de Guvern, de câțiva ani ca producătoare și reporter.
După acest gest aceasta a fost reținută, lipsind câteva zile din viața publică, lucru care a stârnit frica organizațiilor internaționale că aceasta ar fi fost ucisă. După câteva zile aceasta a postat câteva poze în care apărea alături de un avocat. Aceasta a fost amendată cu suma maximă, 30.000 de ruble, echivalentul a aproape 250 de euro.
Libertatea presei în Rusia.
Încă de la începutul conflictului din Ucraina în Rusia există o lege, aprobată de Duma de Stat, care stipulează până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de „fake news” legat de războiul purtat de armata rusă în Ucraina.
Dar Putin își exercită controlul asupra presei și televiziunii și prin alte metode. Directorul si producătorul general al Pervîi Kanal, Konstantin Ernst este un favorit a lui Putin, acesta obținând postul de Director General al postului după ce Roman Abramovich, alt apropiat al regimului a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni ale postului după ce Putin a rupt legăturile cu Boris Berezovsky, fostul pion de influență a administrației în postul Pervîi Kanal. Konstantin Ernst, a dus mereu o politică editorială favorabilă lui Putin, motiv pentru care acesta s-a si îmbogățit.
Pandora Papers îl menționează ca beneficiarul unui împrumut bancar in valoare de 16.2 milioane de dolari și un număr de cinematografe și proprietăți private din jurul Moscovei.
Cătălin Todea