Promisiunile ministrului Educației: „Sistemul de educaţie va funcţiona din septembrie 2023 pe cu totul şi cu totul alte baze”

Politica nationala

Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat că va fi pus în practică programul „România Educată”. Acesta a precizat că începând cu septembrie 2023 sistemul de educaţie va funcţiona „pe alte baze”.

România Educată, care se concentrează foarte mult nu numai pe componenta de evaluare, ci pe componenta de construcţie a unui curriculum care să genereze acele competenţe care în momentul în care sunt evaluate să ne demonstreze că suntem într-o situaţie mult mai bună decât cea care a fost prezentată. România Educată va fi pusă în practică conform termenelor stabilite. Vă spun că sistemul de educaţie din România va funcţiona începând cu septembrie 2023, nu mai este mult, pe cu totul şi cu totul alte baze”, a afirmat ministrul la conferinţa de lansare a „Raportului privind nivelul de literaţie a elevilor din România”, elaborat de BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare), eveniment care a avut loc la Biblioteca Naţională a României.

În opinia sa, competenţele de literaţie sunt esenţiale pentru parcursul unui elev.

„Competenţele de literaţie sunt esenţiale pentru parcursul educaţional al unui elev. Şi sunt extrem de importante pentru dezvoltarea adulţilor. Pentru a aprecia corect aceste competenţe de literaţie în scopul adoptării acelor măsuri care să îmbunătăţească aceste competenţe este nevoie de o evaluare standardizată. Standardizarea evaluării este un deziderat care trenează de mult timp.

Tot de mult ştim că avem probleme din perspectiva competenţelor de literaţie, din perspectiva alfabetizării. Ne-o spun testele PISA, ne-o spun testele TIMSS, o spun rezultatele de la examenele naţionale, ne-o spun universităţile care deplâng nivelul scăzut de alfabetizare îndeosebi alfabetizare ştiinţifică în rândul absolvenţilor de învăţământ preuniversitar”, a susţinut Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, unele dintre „oportunităţi” sunt proiectul „România Educată” şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Pe de altă parte, însă, avem o serie de oportunităţi. Prima dintre ele se numeşte „România Educată”. (…) Aceasta este oportunitatea esenţială. O altă oportunitate este aceea a conjugării fără precedent eforturilor resurselor din mediul public şi mediul privat. (…) O altă oportunitate este a PNRR, în care există 3,6 miliarde de euro disponibili pentru a fi investiţie în educaţie. Aceşti 3,6 miliarde de euro sunt sub tutela „România Educat㔄, a arătat ministrul Educaţiei.

Potrivit raportului lansat joi, literaţia media a populaţiei şcolare a României în ecartul de vârstă 6-14 ani este scăzută, iar nivelul mediu este plasat la foarte puţin peste nivelul de „nefuncţional” în categoria „minim funcţional”.

„Un procent de 42% dintre elevi se plasează în zona „nefuncţional”. Aceasta este zona de analfabetism/incapacitate. Un procent de doar 11% dintre elevi se plasează în zona funcţional”, arată raportul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *