Clujenii sunt invitați la dezbaterea publică pentru „Culoarul de mobilitate Nord – Podul Oașului-Răsăritului și străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod Ira”

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Centrul de Inovare și Imaginație Civică organizează o nouă dezbatere publică miercuri, 25 mai 2022, începând cu ora 18, tema acesteia fiind „Culoar mobilitate Nord – Podul Oașului-Răsăritului și străzile Răsăritului – Câmpul Pâinii – Pod Ira”.

Dezbaterea se va desfășura în format hibrid: fizic, la Casino Centrul de Cultura Urbana și online, pe platforma electronică ZOOM. Aceasta va fi transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Printre obiectivele de bază ale Primăriei Cluj-Napoca pe termen mediu și lung se numără dezvoltarea unui oraș inteligent conectat.
Culoarul de mobilitate nord adiacent căii ferate reprezintă o modalitate de interconectare a cartierelor din municipiu și de creștere a potențialului urban, economic și estetic al zonelor vizate.

Odată cu această investiție, se îmbunătățește și calitatea vieții cetățenilor din zonă prin crearea de alternative sustenabile de mobilitate urbană.

Ne concentrăm pe dimensiunea nepoluantă, pe dimensiunea verde, astfel încât să oferim o calitate mai bună a vieții cetățenilor noștri prin amenajarea mai multor spații publice de calitate”, a explicat primarul Emil Boc.

Culoarul de nord este un proiect extrem de important prevăzut în PMUD și în Planul Urbanistic General.

Acesta va reprezenta o alternativă la axa Est – Vest, utilizând culoarul căii ferate și va face legătura între câteva zone importante din oraș:

Piața Gării, zona Parcului Feroviarilor, Piața 1 Mai, strada Fabricii și zona Ira – Expo Transilvania.

Proiectul va deservi dezvoltarea urbanistică a vechii platforme industriale și se va corela cu proiectele de mobilitate durabilă pregătite de municipalitate”, a declarat Ovidiu Cimpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei Cluj-Napoca și coordonatorul CIIC.

Din punct de vedere tehnic, proiectul presupune:

  • modernizarea intersecțiilor
  • amenajarea străzilor Răsăritului și Câmpul Pâinii la un profil de culoar cale ferată (16/21 ml) cu benzi de circulație
  • piste de biciclete, aliniamente de arbori și mobilier urban
  • modernizarea rețelei de iluminat public stradal și a sistemului de semaforizare
  • instalarea unui sistem de management al traficului
  • amenajări dedicate funcțiunilor urbane pe categorii de trafic (pietonal, velo+standuri, auto, parcare/garare, transport public cu toate facilitățile aferente, pasaje, poduri
  • traversări), spații verzi, terenuri de joacă, loisir, areal canin, soluționarea rețelelor edilitare integrate în subteran / peisaj urban (distribuții, utilaje de câmp, hub-uri
  • PT, stații de reglare), colectare ape meteorice, asigurarea condițiilor optime de exploatare și mentenanță

Broșura dedicată proiectului poate fi consultată pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea dedicată Centrului de Inovare și Imaginație Civică, accesând următorul link: https://files.primariaclujnapoca.ro/2022/05/18/2022-05-16-CMN-brosura-CIIC-1.pdf

Pentru înscrierea la cuvânt la dezbatere, cei interesați sunt rugați să adreseze o solicitare în opțiunea ”mesaj” a paginii CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică pentru a putea primi linkul de conectare în ziua dezbaterii și detalii cu privire la intervenție.

Fiecare clujean poate veni cu o idee sau inițiativă valoroasă. Aceasta este ideea centrală a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC), locul în care reprezentanți ai administrației publice locale, cetățeni și specialiști din mediul economic și universitar dezbat transformările și provocările urbane.

Prin CIIC dorim să încurajăm participarea, implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă dezvoltarea Clujului și să utilizăm cât mai bine resursele creative ale comunității.

În perioada 2019-2021, dezbaterile organizate sub cupola CIIC au făcut parte din proiectul „Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC”, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA), Axa prioritară 2 Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente.

În cadrul proiectului, mecanismele oferite de Centrul de Inovare și Imaginație Civică au fost utilizate în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *