Pas important pentru descentralizare, anunțat la Cluj! România atrage bani de la UE, separat prin 8 regiuni

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

România va atrage fonduri europene prin intermediul exercițiului financiar 2021-2027 prin 8 regiuni de absorție. Este vorba despre o sumă de 11 miliarde de euro.

„Am salutat viziunea domnului ministru de descentralizare regională a absorbției fondurilor europene. Este o revoluție în adevăratul sens al cuvântului, pentru că dacă nu am reușit să facem o reformă administrativă din 1968 încoace, suntem tot cu legea lui Ceaușescu de împărțire administrativ-teritorială, iată că pe fonduri europene, prin curaj, tenacitate, voință, negociere la Bruxelles și, evident, susținut de prim-ministrul Nicolae Ciucă, suntem în faza de a descentraliza pe 8 regiuni absorbția de fonduri europene pentru exercițiul financiar 2021-2027.

Pentru asta, municipiile din România vă sunt recunoscătoare și apreciază acest efort, care va face mai ușoară legea de descentralizare și de regionalizare a României, văzând cât de eficientă este această regionalizare pentru cetățeni, pentru aducerea banilor europeni, pentru debirocratizare și pentru rezultate concrete în fiecare regiune a României”, a declarat Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România.

Bugetul destinat programelor operaționale regionale în exercițiul financiar 2021-2027 este de peste 11 miliarde de euro.

„Apreciem parteneriatul pe care îl are Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene cu Asociația Municipiilor din România, personal domnului președinte Emil Boc îi mulțumim pentru inițiativa de a ne invita și a fi în continuare parteneri în tot ceea ce înseamnă procesul de implementare și de absorbție a fondurilor europene.  Descentralizarea absorbției fondurilor europene destinate dezvoltării regionale este în plin proces.

Programele operaționale regionale au fost trimise toate la Comisia Europeană. Până în momentul de față am primit observații din partea Comisiei, pe care urmează să le planificăm și sper ca, în acest sfârșit de an, toate cele 8 programe regionale să fie aprobate și România să fie pentru prima dată în istoria fondurilor europene cu programe operaționale regionale aprobate la nivel de regiuni.

Discutăm de un buget de peste 11 miliarde de euro, respectiv o creștere de 30% față de ce s-a avut în buget pentru perioada de programare 2014-2020. Așadar, prin acest parteneriat cu Asociația Municipiilor din România și împreună cu colegii din minister, reușim ca acest obiectiv foarte important pentru autoritățile locale din România să fie dus la bun sfârșit”, a declarat Ministrul &Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, la Cluj-Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *