Ministrul Vasile Dîncu a discutat cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria. Ce s-a decis?

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a ajuns luni la Palatul Victoria, pentru a discuta cu premierul Nicolae Ciucă despre afirmaţiile sale privind negocierile de pace în Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă anunţa, la Mioveni, că va avea o discuţie cu ministrul despre afirmaţiile sale controversate pe această temă care, spunea şeful Executivului, nu reprezintă poziţia oficială a Guvernului. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a confirmat întâlnirea de luni de la Guvern. Cărbunaru a precizat că temele abordate în cadrul întâlnirii au vizat reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles şi calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental.

Prim-ministrul NicolaeCiucă a discutat, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniştrilor apărării din cadrul NATO de la Bruxelles şi calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului, după întâlnire. 

Ministrul Vasile Dîncu a provocat reacţii dure pe scena politică după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura şansă pentru încheierea războiului din Ucraina.

”Războiul va mai continua şi singura şansă pe care ar putea să o aibă Ucraina şi mai ales sfârşitul războiului, singura şansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă, în care, aşa cum au lansat în acest moment ucrainenii, un document politic pentru toate ţările europene şi pentru NATO, un document care încearcă să dea garanţii de securitate pentru Ucraina pentru viitor. Este vorba până la modul negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia sigură. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, pentru că clasa politică din Ucraina, în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume, ar fi o sinucidere curată în politică să îşi asume pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă, de teritorii, ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Vasile Dîncu, la Prima TV. 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat cum vede declaraţiile lui Vasile Dîncu potrivit cărora singura şansă a păcii ar fi o negociere cu Rusia, că toată lumea trebuie să accepte faptul că ucrainenii sunt cei care plătesc preţul sângelui în acest război şi numai Ucraina poate decide ce, cum şi când negociază.

”Această poziţie este poziţia noastră oficială, e poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei ca să afle aceste poziţii”, a adăugat şeful statului.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, joi la Mioveni, întrebat dacă ia în calcul o remaniere a ministrului Apărării, în urma declaraţiilor acestuia privind negocierile de pace în Ucraina, că îl aşteaptă pe ministrul Dîncu să revină în ţară de la ministeriala NATO.

„Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui, care nu este a Guvernului şi va trebui să tranşeze foarte clar acest aspect”, a arătat premierul.

USR l-a chemat luni, în Parlament, pe ministrul Apărării, pentru a explica ultimele declaraţii cu privire la războiul din Ucraina, însă reprezentanţii partidului aşteaptă ca până atunci premierul Ciucă să îl demită pe Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a afirmat, referitor la faptul că premierul Nicolae Ciucă îl aşteaptă să revină în ţară pentru a discuta, că vor fi discuţii ”lămuritoare”. ”Nu înţeleg deloc de ce această montură s-a făcut la Bucureşti şi a fost pusă în această cheie încât preşedintele, premierul au răspuns. Sigur că vom avea discuţii. Cu siguranţă că o să discutăm lămuritor asupra acestei teme, dar cred că este o idee care mi se pare normală, este o idee pe care o auzi în fiecare zi dacă citeşti revista presei, ca să spun aşa”, susţine el. Dîncu a aratat, joi seară, că, la acest moment, nu i-a ”cerut nimeni demisia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *