Deputatul USR de Cluj, Radu Molnar, cere explicații lui Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale din Cluj și Mureș

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

Deputatul USR de Cluj, Radu Molnar, cere explicații lui Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, cu privire la problema infecțiilor nosocomiale din Cluj și Mureș.

„Marți, 19.10.2022, am depus o interpelare către Ministerul Sănătății, reprezentat prin domnul Alexandru Rafila, pentru a atrage atenția asupra celor 8 nou-născuți decedați în Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca și 5 în Spitalul Județean Mureș.

Având în vedere faptul că secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, Adriana Pistol, a spus că “Infecţiile se referă la germeni cu rezistenţă mare la antibiotice, piocianic şi acinetobacter”, indicând cauza decesului ca fiind infecțiile nosocomiale, precum și faptul că în România problema infecțiilor intraspitalicești ne urmărește de ani de zile, am întrebat punctual:

Care sunt măsurile pe care ministerul le dispune în mod urgent, pentru rectificarea situației raportării infecțiilor nosocomiale la nivelul județului Cluj?

  • Cine se face răspunzător de decesele din aceste unități medicale? 
  • Care sunt pedepsele pentru cei care nu raportează corect?
  • Când se demarează o campanie de verificare la sânge a concordanței dintre declarațiile spitalelor și adevărul pacienților?
  • Există deja un sistem de verificare, aleatorie sau de altă natură, a celor două? Și dacă există, ce rezultate a dat în ultimii ani?
  • Care este planul Ministerului Sănătății de a rezolva problema infecțiilor nozocomiale și care sunt măsurile sistemice avute în vedere pe termen mediu și lung?

Se împlinesc în curând șapte ani de la Colectiv, șase ani de la un ordin de ministru și doi ani de când avem legislație la standarde europene pentru prevenirea, combaterea și tratamentul infecțiilor intraspitalicești. Cu toate astea, infecțiile fac în continuare victime, pentru că încă nu avem norme de aplicare a legii. 

Alexandru Rafila ține legislația la sertar de mai bine de un an, iar Guvernarea PNL PSD a blocat orice inițiativă care ar face public dezastrul sub raportărilor din sistem. Pentru ei imaginea bună contează mai mult decât viețile pacienților.” a transmis presei Molnar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *