Clujul e în topul național de accidente provocate de trotinetele electrice. O asociație clujeană propune măsuri

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Slider

O asociație din Cluj-Napoca a lansat o serie de propuneri pentru a completa regulamentul privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice de pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca

Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliţiei Române prezentate opiniei publice în luna septembrie 2022 de către Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), numărul accidentelor grave de circulaţie în care au fost implicaţi conducătorii de trotinete electrice a crescut de aproape 20 de ori în ultimii patru ani, Cluj-Napoca fiind în topul național. Pe lânga statistica deloc încurajatoare dată de numărul de accidente grave, trebuie amintite și numeroasele accidente minore.

Nu trece o zi în Cluj-Napoca, făra ca un conducător de trotinetă electrică să nu fie văzut conducând pe un trotuar sau făcând slalom printre pietoni și/sau mașini, circulând cu viteză în zona grădinițelor, școlilor, spitalelor, parcurilor sau fiind văzuți doi conducători pe o trotinetă. Autoritățile se fac că nu văd această problemă, considerând-o de o importanță secundară, însă numărul de accidente crește anual”, arată Mihai Curteanu de la Asociația Metro Urban.

În ultimii doi ani, mai multe asociații și/sau persoane fizice, chiar prin intermediul petițiilor au solicitat o legiferare/reglementare mai drastică, interzicerea parțială sau totală a folosirii acestor vehicule în orașe. 

Metro Urban consideră utilă trotineta electică din perspectiva mobilității alternative dar în condiții de deplină siguranță pentru pietoni și chiar participanții la trafic, nu în condițiile de astăzi, de haos, în care mulți conducători de trotinete electrice pun în pericol siguranța pietonilor, în special copiilor și seniorilor comunității noastre”, precizează Vladimir Dan de la Asociația Metro Urban.

Solicitările Metro Urban

  1. Inspectoratului de Poliție Județean Cluj aplicarea mai sârguincioasă a prevederilor legale – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2020 a fost modificată și completată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul reglementării regimului juridic aplicabil circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice.
  2. Membrilor Consiliului Local ClujNapoca – PNL, UDMR, USR și PSD dezbaterea și apoi completarea regulamentului (https://primariaclujnapoca.ro/consiliu-local/hotarare-de-consiliu/hotararea-790-din-2020/)care privește condițiile de utilizare a trotinetelor electrice de pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, în vederea creșterii siguranței pietonilor, participanților la trafic și conducătorilor de trotinete electrice. 

„Având în vedere că actualul regulament corespunde, în opinia noastră, doar parțial noilor realități relevate de cea mai recentă statistică a Inspectoratului General al Poliţiei Române, Metro Urban înaintează membrilor Consiliului Local Cluj-Napoca, propuneri pentru completarea regulamentului privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice de pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, propuneri inspirate din practica altor administrații locale – București, Iași, Timișoara, Sibiu și Brașov„, a declarat Horia Nasra – Metro Urban.

Propunerile Metro Urban:

  • Amplasarea/parcarea/staţionarea trotinetelor electrice de către operatorii şi utilizatorii trotinetelor electrice este interzisă în zonele de acces în gradinițe, școli, licee, universități, piețe agroalimenatare, complexe comerciale, precum și în zonele în care sunt amplasate terase de alimentație publică și târguri sezoniere. Amplasarea/staționarea trotinetelor electrice se va face la limita acestor zone astfel încât să nu obtureze accesul și să îngreuneze circulația;
  • Se interzice deplasarea în paralel cu un alt vehicul electric individual sau cu două roți;
  • Se interzice folosirea de către utilizator de accesorii sau dispozitive mobile (telefon, smartphone, tablete, etc), inclusiv căști audio, atunci când conduce o trotinetă electrică;
  • Amplasarea/parcarea/staţionarea trotinetelor electrice de către operatorii şi utilizatorii trotinetelor electrice este interzisă pe scări sau pasaje pietonale, pe malurile râurilor sau lacurilor;

Dat fiind faptul că în marea lor majoritate, utilizatorii de trotinete electrice sub 18 ani folosesc aceste echipamente fără a avea minime cunoștiințe de legislație rutieră și fără a-și asuma responsabilitatea consecințelor care vin la pachet cu un stil de condus imprudent, considerăm oportună dezbaterea în Consiliul Local Cluj-Napoca, apoi la nivel legislativ, parlamentar – interzicerea folosirii trotinetelor electrice de către persoanele sub 18 ani, în prezent limita de vârstă fiind de 16 ani.

Asociația consideră că aceste propuneri vor crea un climat public mai sigur, astfel încât siguranța și buna desfășurare a traficului să fie în interesul tuturor participanților.

2 thoughts on “Clujul e în topul național de accidente provocate de trotinetele electrice. O asociație clujeană propune măsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *