Kelemen Hunor: Nu există niciun blocaj în coaliţie privind majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, sunt discuţii privind rata inflaţiei / 15-16% este ”procentul corect” cu care trebuie să mergem în anul 2023

POLITIC/ADMINISTRAȚIE Politica nationala Slider

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a dat asigurări că nu există niciun blocaj la nivelul coaliţiei guvernamentale privind creşterea pensiilor de la 1 ianuarie 2023, ci doar discuţii privind rata inflaţiei cu care s-ar ajusta acestea, conform News.ro.

 
”Nu există niciun blocaj. În momentul în care dezbatem bugetul asigurărilor sociale şi bugetul de stat, acolo trebuie să introducem. Discuţii există, care este rata inflaţiei, care, conform INS, depăşeşte 16%. Este o discuţie cât putem suporta, pentru că trebuie să alimentezi bugetul asigurărilor sociale de la bugetul de stat”, a spus Kelemen marţi la Europa FM.
Conform lui Kelemen Hunor, 90-95% dintre pensionarii României au nevoie de această ajustare, iar în opinia sa, 15-16% este ”procentul corect” cu care trebuie mers în anul 2023.
 
”Eu am abordat problema din punct de vedere moral, fiindcă trebuie să faci un efort, ai această obligaţie morală faţă de pensionari şi poţi să faci loc în buget să acoperi rata inflaţiei. 15-16% trebuie să găseşti loc pentru pensionari care au muncit o viaţă întreagă. Au muncit înainte de 1989, au muncit după 1989 şi au plătit impozitele şi taxele. Au dreptul la această perioadă mai liniştită din viaţă”, a subliniat Kelemen Hunor.

 
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la finalul Biroului Politic Naţional al PNL de luni, că partidul va propune coaliţiei o creştere a pensiilor de 15%, în cazul în care bugetul pentru anul viitor va permite acest lucru.
Ministrul Muncii, social-democratul Marius Budăi, a precizat că la nivel guvernamental se discută despre o majorare a pensiilor cu 10 la sută, plus sprijinirea pensionarilor cu pensii mici şi a categoriilor vulnerabile mai ales pe perioada iernii. O decizie finală se va lua, însă, în cadrul coaliţiei, iar aceasta va fi anunţată de liderii coaliţiei de guvernare. În prezent, potrivit lui Budăi, se lucrează la construcţia bugetului pe anul 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *